Trovanje hranom češće je tijekom ljeta i trebalo bi ga izbjeći kako vam dugo planirani godišnji odmor ne bi završio u bolnici. Najčešći uzroci trovanja hranom su kontaminacija hrane mikroorganizmima - virusima i bakterijama ili njihovim toksinima. Bakterije i virusi prisutni u zagađenoj hrani se nakon konzumacije umnožavaju u probavnom traktu i uzrokuju infekciju. Hranu mogu kontaminirati bakterije, na primjer stafilokok, koje izlučuju toksine, koji onda uzrokuju trovanje hranom. Važno je napomenuti da visoke temperature ljeti pospješuju razmnožavanje mikroorganizama u hrani, odnosno kvarenje hrane.
- Trovanje hranom nastaje najčešće unutar 1 do 36 sati od konzumacije zagađene hrane, a od simptoma mogu se javiti visoka tjelesna temperatura, mučnine, bolovi i nelagoda u trbuhu, nadutost, proljevi, povraćanja i loše opće stanje. Trajanje simptoma varira ovisno o uzročniku, a može biti od 1 do 10 dana, kaže dr. Branislava Belović, specijalistica socijalne medicine i pedijatrije i autorica niza knjiga i publikacija o zdravoj prehrani, te savjetuje kako možemo spriječiti trovanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....