StoryEditorOCM
ZdravljeLJETNA BOLJKA

Povraćanje na plus 42 je zadnje što vam treba. Stručnjakinja objašnjava kako izbjeći trovanje hranom i što jesti

Piše Javorka Luetić
2. srpnja 2025. - 08:03
U ljetnim mjesecima treba biti posebno oprezan sa spizom, donosimo savjete dr. Branislave BelovićShutterstock, Privatni album

Trovanje hranom češće je tijekom ljeta i trebalo bi ga izbjeći kako vam dugo planirani godišnji odmor ne bi završio u bolnici. Najčešći uzroci trovanja hranom su kontaminacija hrane mikroorganizmima - virusima i bakterijama ili njihovim toksinima. Bakterije i virusi prisutni u zagađenoj hrani se nakon konzumacije umnožavaju u probavnom traktu i uzrokuju infekciju. Hranu mogu kontaminirati bakterije, na primjer stafilokok, koje izlučuju toksine, koji onda uzrokuju trovanje hranom. Važno je napomenuti da visoke temperature ljeti pospješuju razmnožavanje mikroorganizama u hrani, odnosno kvarenje hrane.

- Trovanje hranom nastaje najčešće unutar 1 do 36 sati od konzumacije zagađene hrane, a od simptoma mogu se javiti visoka tjelesna temperatura, mučnine, bolovi i nelagoda u trbuhu, nadutost, proljevi, povraćanja i loše opće stanje. Trajanje simptoma varira ovisno o uzročniku, a može biti od 1 do 10 dana, kaže dr. Branislava Belović, specijalistica socijalne medicine i pedijatrije i autorica niza knjiga i publikacija o zdravoj prehrani, te savjetuje kako možemo spriječiti trovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 13:57