StoryEditorOCM
ZdravljeSVE DOBRO ČITATI

Provjeravate li prilikom kupnje sitna slova na ambalaži? Znate li koji je najopasniji aditiv u ultraprerađenoj hrani?

Piše Petra Sokić/Živim
3. rujna 2024. - 16:47

Jedan zajednički sastojak koji se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama potaknuo je nove rasprave u svijetu prehrane - radi se o emulgatorima. Ove tvari, koje služe kako bi se poboljšala tekstura, izgled i rok trajanja proizvoda, sada su pod povećalom zbog njihove potencijalne povezanosti s ozbiljnim zdravstvenim problemima crijeva, piše Živim.

Emulgatori i zdravlje crijeva

Dr. Federica Amati, istraživačica na King‘s Collegeu u Londonu, istaknula je potencijalne opasnosti emulgatora - iako mogu poboljšati izgled, teksturu i dugotrajnost proizvoda, sve te pogodnosti koje nude mogu imati značajnu cijenu za naše zdravlje - emulgatori mogu poremetiti zaštitni sloj sluzi u crijevima, dopuštajući infiltraciju štetnih bakterija - prenosi Daily Mail. Ova bakterijska invazija ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 17:48