Kada spomenemo vitamin C, jednu od najvažnijih hranjivih tvari za jak imunitet u sezoni virusa, obično nam prvo padaju na pamet limun i ostalo citrusno voće: naranče, mandarine, grejpfrut…
Ipak, iako su bogati vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim nutrijentima, citrusi ne prednjače u količini vitamina C, odnosno askorbinske kiseline.
Naime, postoji više namirnica koje sadrže vitamin C u značajnijim količinama.
Jedna od njih je i moćan šipak, za koji platforma FoodData Central američkog Ministarstva poljoprivrede, koja nudi nutritivne podatke o voću, povrću i žitaricama, navodi da 100 grama šipka sadrži 416 mg vitamina C.
Šipak, poznat i kao divlja ruža ili pasja ruža, pripada obitelji ruža (Rosaceae) te se bere zreo dok je tvrd i sjajnosmeđe boje, najčešće po...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....