Francuska biokemičarka Jessie Inchaspy u razgovoru u podcastu emisiji "The CEO‘s Diary", govorila je o dobrobiti konzumacije octa.
Biokemičarka je, inače, autorica bestselera "Glukozna revolucija", a prema njezinim riječima, ocat je izvrstan izbor za one koji žele smanjiti šećer u krvi, kolesterol i visceralnu masnoću, prenosi Mirror.
Zašto je ocat zdrav?
"Ocat sadrži octenu kiselinu koja djeluje s vašim probavnim enzimima kako bi smanjila porast glukoze u obroku do 30 posto, bez ikakvog napora. Dakle, ako želite isprobati vrlo jednostavan, ako ne i baš preukusan način, pokušajte i vidite kako ćete se osjećati“, savjetuje biokemičarka.
Preporučila je da se pomiješa jedna žlica bilo kojeg kuhinjskog octa s velikom čašom vode i konzumira oko 10 minuta prije svog najvećeg obroka u danu.
"Vjerojatno ćete osjetiti niži skok šećera u krvi. Mogli biste biti manje gladni, ali i manje umorni. Bitno je da ne koristite slučajno ocat za čišćenje, nego kuhinjski, konzumni ocat".
Na pitanje je li nužno svaki put razrijediti ocat s vodom, Inchaspy je naglasila da je to važno kako ne bi naštetio zubima.
"Može oštetiti vašu zubnu caklinu" - upozorila je.
Ocat hvali zbog njegovog učinka protiv glukoze, inzulina, masnoće na trbuhu i kolesterola. On djeluje tako što privremeno blokira želučane enzime, što usporava ulazak glukoze u krvotok. Studije pokazuju da gutljaj razrijeđenog octa može smanjiti skokove glukoze i inzulina do 30 posto, prenosi Mirror.
Kako pomaže kod prejedanja?
Jessie Inchaspy je testirala svoje savjete u jednomjesečnom istraživanju provedenom na 2700 ljudi iz 110 zemalja, u dobi od 20 do 70 godina.
Eksperiment je uključivao jedenje slanog doručka tijekom četiri tjedna, svakodnevno konzumiranje čaše razrjeđenog octa tijekom tri tjedna, predjela od povrća tijekom dva tjedna i hodanje nakon obroka tijekom posljednjeg tjedna. Čak 90 posto onih koji su sudjelovali primijetilo je smanjenje žudnje za hranom i povećanje energije. Također su primijetili pozitivne učinke na san, hormone, kožu, raspoloženje i kontrolu dijabetesa.
Francuski biokemičarka ističe da bi ljudi najprije trebali jesti povrće, u svakom obroku. Objasnila je da jedenje zelenog povrća na početku obroka stvara vlaknastu mrežu u crijevima, što usporava ulazak šećera u krvotok i održava niske skokove šećera u krvi. Ovaj potez bi vas mogao dulje držati sitima i spriječiti vas da se prejedate.
Visoki kolesterol može biti opasan jer može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što može uzrokovati bolesti srca, moždani udar i druge zdravstvene probleme. Visoki šećer u krvi, također, izaziva ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi ili ako se dopusti da potraje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....