StoryEditorOCM
Zdravljesvi ga imamo

Samo 1 žličica dnevno ovog napitka 10 minuta prije jela spušta šećer, kolesterol i umor! Stručnjakinja je sve objasnila

Piše MOZAIK SD
1. lipnja 2025. - 11:01

Francuska biokemičarka Jessie Inchaspy u razgovoru u podcastu emisiji "The CEO‘s Diary", govorila je o dobrobiti konzumacije octa.

Biokemičarka je, inače, autorica bestselera "Glukozna revolucija", a prema njezinim riječima, ocat je izvrstan izbor za one koji žele smanjiti šećer u krvi, kolesterol i visceralnu masnoću, prenosi Mirror.

Zašto je ocat zdrav?

"Ocat sadrži octenu kiselinu koja djeluje s vašim probavnim enzimima kako bi smanjila porast glukoze u obroku do 30 posto, bez ikakvog napora. Dakle, ako želite isprobati vrlo jednostavan, ako ne i baš preukusan način, pokušajte i vidite kako ćete se osjećati“, savjetuje biokemičarka.

Preporučila je da se pomiješa jedna žlica bilo kojeg kuhinjskog octa s velikom čašom vode i konzumira oko 10 minuta prije svog najvećeg obroka u danu.

"Vjerojatno ćete osjetiti niži skok šećera u krvi. Mogli biste biti manje gladni, ali i manje umorni. Bitno je da ne koristite slučajno ocat za čišćenje, nego kuhinjski, konzumni ocat".

Na pitanje je li nužno svaki put razrijediti ocat s vodom, Inchaspy je naglasila da je to važno kako ne bi naštetio zubima.

"Može oštetiti vašu zubnu caklinu" - upozorila je.

Ocat hvali zbog njegovog učinka protiv glukoze, inzulina, masnoće na trbuhu i kolesterola. On djeluje tako što privremeno blokira želučane enzime, što usporava ulazak glukoze u krvotok. Studije pokazuju da gutljaj razrijeđenog octa može smanjiti skokove glukoze i inzulina do 30 posto, prenosi Mirror.

Kako pomaže kod prejedanja?

Jessie Inchaspy je testirala svoje savjete u jednomjesečnom istraživanju provedenom na 2700 ljudi iz 110 zemalja, u dobi od 20 do 70 godina.

Eksperiment je uključivao jedenje slanog doručka tijekom četiri tjedna, svakodnevno konzumiranje čaše razrjeđenog octa tijekom tri tjedna, predjela od povrća tijekom dva tjedna i hodanje nakon obroka tijekom posljednjeg tjedna. Čak 90 posto onih koji su sudjelovali primijetilo je smanjenje žudnje za hranom i povećanje energije. Također su primijetili pozitivne učinke na san, hormone, kožu, raspoloženje i kontrolu dijabetesa.

image
/Shutterstock

Francuski biokemičarka ističe da bi ljudi najprije trebali jesti povrće, u svakom obroku. Objasnila je da jedenje zelenog povrća na početku obroka stvara vlaknastu mrežu u crijevima, što usporava ulazak šećera u krvotok i održava niske skokove šećera u krvi. Ovaj potez bi vas mogao dulje držati sitima i spriječiti vas da se prejedate.

Visoki kolesterol može biti opasan jer može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, što može uzrokovati bolesti srca, moždani udar i druge zdravstvene probleme. Visoki šećer u krvi, također, izaziva ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne liječi ili ako se dopusti da potraje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 18:09