Kad netko izgovori "rizik za rak pluća" većina nas vjerojatno pomisli na pušenje ili zagađenje zraka, ali najnovija znanstvena otkrića u vezu s tom bolešću dovode dobrim dijelom - kvalitetu naše prehrane.
Istraživači sa Sveučilišta Florida i Sveučilišta u Kentuckyju otkrili su da molekula glikogen, koja pohranjuje glukozu, može djelovati kao pokretač nekih vrsta raka pluća!
Povišeni glikogen
Povišene razine glikogena pronađene su u uzorcima adenokarcinoma pluća, na koji otpada 40 posto karcinoma pluća diljem svijeta. Liječnici su otkrili kako više glikogena pomaže raku pluća da brže raste, dok je uklanjanje molekule dovelo do ograničenog rasta tumora, piše Živim.hr.
Istraživači već neko vrijeme proučavaju glikogen i njegovu povezanost s različitim vrstama raka. Čini se da ovaj izvor energije djeluje kao slatka poslastica za stanice raka, dajući mu gorivo za dovoljno brz rast da preplavi naš prirodni imunosni sustav.
Daljnja istraživanja
Glikogen dolazi iz ugljikohidrata koje jedemo i važna je rezerva goriva u našim mišićima koju naše tijelo koristi kada vježbamo. U biti pohranjuje glukozu koja nam nije odmah potrebna.
Nakuplja se zbog prehrane s visokim udjelom masti i ugljikohidrata. Najgora (i, nažalost, najčešća) vrsta prehrane bogate glikogenom su rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, bijele tjestenine, žitarica punih šećera za doručak, peciva i deserata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....