StoryEditorOCM
Zdravljeviše je od dodatka

Šteta je da ga se sjetimo samo za Uskrs: ovo povrće smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa pa čak i raka

Piše MOZAIK SD
11. travnja 2025. - 19:39

Mladi luk izvrstan je dodatak mnogim jelima, no najčešće ga jedemo samo za Uskrs. Puno je više od samo dodatka blagdanskom stolu - osim što je pun vitamina, ima i brojne zdravstvene benefite, od antibakterijskih svojstava do smanjenja rizika od srčanih bolesti i dijabetesa.

U nastavku donosimo pet razloga zašto bi trebala češće jesti mladi luk.

Dobar je za probavu i osjećaj sitosti

Jedna šalica narezanog mladog luka daje ti oko 10% dnevne potrebe za vlaknima. Vlakna su super važna jer ti pomažu da se dulje osjećaš sito, podržavaju redovitu probavu i pomažu u snižavanju razine „lošeg“ kolesterola. Osim toga, hrana bogata vlaknima može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, pa čak i određenih oblika raka.

Antikancerogena svojstva

Kao i ostali članovi allium obitelji (poput češnjaka i poriluka), mladi luk sadrži alicin — biljni spoj koji ne samo da mu daje prepoznatljiv miris i okus, već i potencijalno blokira rast stanica raka. Najviše se istražuje njegov učinak na rak želuca, ali znanstvenici još pokušavaju otkriti točan mehanizam. Nagađa se da alicin može usporiti rast tumora i spriječiti stanice da uopće postanu kancerogene. Nije loše za jednu „ukrasnu travku“, zar ne?

Pomaže u borbi protiv infekcija

Mladi luk ima dugu povijest korištenja u narodnoj medicini, baš poput svog rođaka češnjaka. Njegovi prirodni spojevi imaju sposobnost borbe protiv bakterija, gljivica i virusa. Znanstvena istraživanja pokazuju da ekstrakti iz nekih vrsta luka mogu, u visokim koncentracijama, zaustaviti rast opasnih bakterija poput salmonelle i E. coli. Iako nećemo zamijeniti antibiotike zelenim lukom, redovita konzumacija svakako može dati tvojim obrambenim mehanizmima dodatni boost.

Štiti tvoje stanice

Znaš one „slobodne radikale“ koje svi spominju kad govore o starenju i bolestima? E pa, mladi luk se s njima zna obračunati. On je pun antioksidansa — konkretno flavonoida i polifenola — koji neutraliziraju te štetne molekule i tako čuvaju tvoje stanice od oštećenja. Antioksidansi su ključni u prevenciji kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i starenja mozga.

Podržava imunitet

Sadrži vitamin C, koji je poznat po tome da jača imunološki sustav i pomaže u obrani od svakodnevnih infekcija. Uz to, tu je i kvercetin — flavonoid koji dodatno pojačava protuupalno djelovanje i može pomoći tvojem tijelu da učinkovitije reagira na viruse i bakterije. Posebno korisno u sezoni prehlada kad svi oko tebe šmrcaju, a ti želiš ostati zdrava i energična.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 12:19