U prirodnoj medicini postoji izreka da smrt dolazi iz crijeva, i to nije daleko od istine. Zato valja dobro paziti što unosimo u sebe.
Dr. Saurabh Sethi, gastroenterolog s Harvarda i vodeći stručnjak za crijeva, otkrio je iznenađujući popis naizgled zdrave hrane koju izbjegava kako bi zaštitio zdravlje crijeva i spriječio upalu. Upozorio je da ljudi konzumiraju skrivenu ultra-prerađenu hranu, konzervanse i sladila u raznim grickalicama i preljevima za salatu.
Tvrdi da ih zavaravaju proizvodi koji se čine zdravim opcijama, ali možda nisu.
Među najgorima su granola, voćni jogurti i žvakaće gume bez šećera, a sve se to često prodaje kao zdrava opcija, ali zapravo može pridonijeti upali i lošem zdravlju crijeva. Energetske pločice su također na njegovoj crnoj listi. "To su u osnovi slatkiši prepuni emulgatora, lažnih vlakana i ulja sjemenki", rekao je u objavi na Instagramu.
Emulgatori, koji se obično koriste za povećanje volumena i konzerviranje prerađene hrane poput jogurta i žitarica za doručak, mogu promijeniti strukturu sluznice crijeva. Kada se ovi aditivi unesu u probavni sistem, oni stvaraju grudice nalik gelu, koje mogu ometati probavu i poremetiti ravnotežu mikroba u crijevima. Teoretizira se da to može ometati prirodno odvajanje masnog sloja i sloja vode u crijevima, što povećava rizik od bakterijskih infekcija.
Umjesto da posegne za praktičnom, ali visoko prerađenom grickalicom, ovaj liječnik se odlučuje za šaku orašastih plodova ili voća s maslacem od orašastih plodova. Naime, orašasti plodovi sadrže proteine i omega-3 masti te su prirodno bogati vlaknima koja su povezana s nižim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka crijeva. Ta vlakna, također, pomažu u sprječavanju zatvora, pomažu probavi i produljuju osjećaj sitosti.
Voćni jogurti i oni s raznim aromama, koji se doimaju zdravo, jednako su loši. Dr. Sethi je rekao da su često puni dodanih šećera i umjetnih aroma. On je, također, otkrio: "Granola s dodanim šećerima često je gora od deserta".
Umjesto toga, gastroenterolog preporučuje započeti dan zdjelom zobenih pahuljica ili običnim jogurtom s bobičastim voćem i chia sjemenkama. Bobičasto voće, poput borovnica i chia sjemenki, prepuno je antioksidansa koji mogu pomoći tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji se povezuju s bolestima poput dijabetesa i raka.
Dr. Sethi je istaknuo da treba pripaziti na grickalice i začine koji se prodaju kao "bez šećera" ili "zdravi". "Žvakaća guma bez šećera sadrži umjetna sladila poput sorbitola koja mogu izazvati plinove, nadutost i proljev", rekao je.
Umjesto toga, dr. Sethi preporučuje nakon obroka žvakanje sjemenki komorača, koje su prirodno bogate željezom, cinkom i kalcijem, kako biste pomogli probavi i osvježili dah.
Preljeve za salatu sami radite
Na popisu namirnica koje treba izbjegavati su i unaprijed pripremljeni preljevi za salatu. "Čak su i ‘zdravi‘ preljevi za salatu kupljeni u trgovini često puni ulja koja uzrokuju upale i dodanih šećera. Bolje je da sami napravite svježi preljev od maslinovog ulja, limuna, senfa i začinskog bilja", rekao je liječnik.
Rafinirana ulja sjemenki poput ulja uljane repice, soje ili kukuruza također su znak za uzbunu za dr. Sethija jer imaju visok udio omega-6 masti. Neki tvrde da bi to moglo biti jednako loše, ili čak i gore za srce kao tradicionalne životinjske masti poput maslaca i goveđe ili svinjske masti. "Pokušajte kuhati s uljem avokada, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, gheejem ili kokosovim uljem kako biste održali zdravlje crijevne sluznice i spriječili upalu“, preporučio je stručnjak.
Dr. Sethi, također, preporučuje smanjenje konzumacije mlijeka, a time i mliječnog šećera laktoze, koja može uzrokovati probavne probleme kod osoba s intolerancijom.
"Laktoza može biti iritantna za osjetljiva crijeva i izazvati nadutost ili nelagodu. Umjesto toga, probajte običnu kavu ili dodajte cimet i bademovo mlijeko", objasnio je.
Na kraju, dr. Sethi upozorio je da instant rezanci mogu naštetiti zdravlju crijeva.
"Oni imaju visok udio konzervansa, nisku nutritivnu vrijednost i užasni su za crijevne mikrobe. Najbolje je da rižine rezance s povrćem prelijete juhom", kazao je.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....