StoryEditorOCM
ZdravljeJEDNOSTAVNO I ZDRAVO

Voće kao lijek koji prirodno regulira krvni tlak: znanstveno potvrđene dobrobiti za zdravlje srca; evo i popisa...

Piše M. K. P.
26. rujna 2025. - 08:51

Visok krvni tlak (hipertenzija) jedan je od vodećih faktora rizika za srčane bolesti i moždani udar. Osim lijekova i fizičke aktivnosti, važan faktor je prehrana - posebno uključivanje voća koje može pomoći u regulaciji tlaka. 

Hranjiva, uravnotežena prehrana bogata voćem može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i podržati zdrav protok krvi. Osobe s hipertenzijom ili visokim krvnim tlakom mogu imati koristi od voća koje sadrži vlakna, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, kako prenosi Health.

Donosimo popis voća za koje znanstvena istraživanja pokazuju da mogu doprinijeti boljem zdravlju krvnog tlaka.

Banane

Banane su bogate kalijem, mineralom ključnim za regulaciju tlaka. Dobar unos kalija smanjuje učinak natrija u tijelu i pomaže opuštanju krvnih žila.

Preporučena dnevna količina za odrasle je 3400 miligrama za muškarce i 2600 miligrama za žene.1Većina ljudi može unijeti dovoljno kalija konzumiranjem prehrane bogate hranjivim tvarima. Jedna banana, oko 115 grama, osigurava 375 miligrama kalija.

image
Slobodna Dalmacija

Borovnice (i drugo bobičasto voće)

Sadrže antocijanine i druge antioksidanse koji potiču sintezu dušikovog oksida – molekule koje pomažu krvnim žilama da se opuste, umjesto da se stegnu, što poboljšava protok krvi.

Studija iz 2015. godine otkrila je da svakodnevna konzumacija borovnica snižava krvni tlak i povećava razinu dušikovog oksida kod žena nakon menopauze s pre- i stadijem 1 hipertenzije. Žene u postmenopauzi imaju veći rizik od visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti zbog promjena u hormonima.

Ostalo voće bogato antocijaninom uključuje aroniju, kupine, crni ribiz, borovnice, maline, trešnje i jagode.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kivi

Kivi je bogat vitaminom C koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. U istraživanjima su osobe koje su jeli kivi imale bolji učinak na tlak od onih koje su jeli, primjerice, jabuke.

Jedan kivi SunGold (vrsta sa žutim mesom) ima oko 120 miligrama vitamina C po plodu (oko 75 grama svaki). To je oko 133 posto dnevne količine potrebne većini odraslih. Obični zeleni kivi imaju oko 56 miligrama vitamina C.

image
/Shutterstock

Lubenica

Lubenica sadrži L-citrulin, aminokiselinu koju tijelo pretvara u L-arginin, koji pak pomaže proizvodnju dušikovog oksida i opuštanje krvnih žila.

Neka istraživanja pokazuju da dodaci prehrani od lubenice mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Međutim, u maloj studiji iz 2021. godine, žene koje su pile oko 720 mililitara soka od lubenice dnevno tijekom četiri tjedna nisu vidjele nikakve promjene. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdio učinak lubenice na krvni tlak.

image
Saša Burić/Cropix

Grejp (grejpfrut)

Grejp je dobar izvor kalija i vitamina C. No, treba paziti - grejp može stupiti u interakciju s lijekovima za tlak i neke lijekove za kolesterol, stoga je važno konzultirati liječnika prije redovite konzumacije.

image
/Shutterstock

Grožđe

Grožđe i sok od grožđa bogati su polifenolima (kao što su antocijanini i kvercetin) za koje su neka istraživanja pokazala da mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka.

image
Joško Ponoš/Cropix

Avokado

Avokado je visok u kaliju i vitaminu E. Studije su pokazale da osobe koje redovito jedu avokado imaju smanjen rizik od razvoja hipertenzije.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Nar (šipak)

Nar ima jake antioksidativne i protuupalne učinke. Istraživanja pokazuju da sok od nara ili suplementi mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, monopolazeći zdravlje krvnih žila.

image
Joško Supić/Cropix

Više voća u prehrani

Stručnjaci savjetuju kako bi bilo dobro uvrstiti voće u jutarnji obrok: dodajte narezane banane, bobičasto voće ili kivi u zobenu kašu ili jogurt. Pripremite smoothieje: kombinirajte voće s povrćem i tekućinom po izboru. Umjesto slatkiša, uzmite svježe voće ili kompot bez dodanog šećera. Voće možete i zamrznuti (ukoliko svježe nije dostupno) - često zamrznuto voće zadržava većinu hranjivih tvari. Pazite na interakcije: posebno s grejpom – ako uzimate lijekove za tlak ili kolesterol, razgovarajte sa svojim liječnikom, piše Health.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 20:07