U vremenima kad police trgovina obiluju šarenim kutijama žitarica, instant napitcima i pekarskim proizvodima s dugim popisom aditiva, vrijedi se prisjetiti kako su se hranili naši preci. Njihov doručak bio je daleko od industrijskih formula – bio je jednostavan, lokalno dostupan i bogat hranjivim tvarima koje tijelu trebaju. Danas, sve više nutricionista potvrđuje ono što su naši stari znali bez laboratorijskih analiza: takva prehrana štiti srce, održava energiju i može pridonijeti dugovječnosti.
Što je stajalo na stolu naših djedova i baka?
Ujutro bi se pekao domaći raženi ili kukuruzni kruh – mirisan, topao i težak, bez bijelog brašna i rafiniranog šećera. Uz njega se posluživao sir iz mišine (mihura), s blagim, ali punim okusom, fermentiran i bogat dobrim masnoćama. Kiselo mlijeko bilo je prirodni probiotik, a kuhano jaje iz kokošinjca osiguravalo je bjelančevine i vitamine. Nerijetko bi se na stol našla i žlica meda – prirodni zaslađivač, ali i snažan antioksidans. Sve to pratila je sezonska namirnica iz vrta ili voćnjaka: šaka oraha, smokva, grozd, jabuka.
Zaštitnik zdravlja
Doručak naših predaka je bio bez aditiva i rafiniranog šećera – tijelo nije bilo izloženo stalnim udarima glukoze i kemijskih spojeva koji opterećuju metabolizam. Fermentirani mliječni proizvodi poput kiselog mlijeka i sira iz mišine jačali su crijevnu floru i podržavali imunitet.
Raž i kukuruz u kruhu osiguravali su vlakna i minerale poput magnezija i kalija, važnih za zdravlje srca i krvnih žila. Prirodne masnoće iz mlijeka, sira i jaja bile su u svom izvornom obliku, bogate omega-3 masnim kiselinama. Med je, osim što je zaslađivao, djelovao i protuupalno.
Nutricionisti danas sve češće spominju da je mediteranski i tradicionalni način prehrane povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti. No, ono što je kod nas bilo posebno jest kombinacija sezonskog, domaćeg i jednostavnog – obroci su bili mali, ali nutritivno “gusti”.
Kako ga pripremiti danas?
Povratak ovakvom doručku ne zahtijeva selidbu u selo, nego svjesne izbore: kupite ili ispecite raženi ili kukuruzni kruh od integralnog brašna bez aditiva, birajte domaći sir i kiselo mlijeko s malih OPG-ova, ako niste sretnik koji ima svoja domaća jaja, kupujte ih od provjerenih proizvođača ili obiteljskih gospodarstava, umjesto marmelade iz trgovine, stavite žlicu domaćeg meda i dodajte šaku svježeg ili suhog sezonskog voća.
Povratak korijenima – više od nostalgije
Takav doručak nije samo hrana – to je bio ritam života u kojem se jelo polako, razgovaralo za stolom i cijenila svaka namirnica. Naši stari nisu pričali o “supernamirnicama” – oni su ih jednostavno jeli. Iako danas živimo brže, možda bismo zdravlje i vitalnost trebali potražiti upravo u toj sporosti i jednostavnosti. Jer dugovječnost naših predaka nije bila slučajna – bila je na tanjuru, svako jutro.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....