Iako možda na prvi pogled izgleda kao samo još jedan neugledan i dosadan list među travom, trputac je zapravo jedna od najmoćnijih biljaka našeg podneblja. Mnogima poznat i kao bokvica ili čak konjsko rebro, ova skromna livadska biljka ima dugu povijest primjene u narodnoj medicini – od liječenja kašlja i rana do njege probave. Ako ste čuli za planetarno popularni psilijum, znajte da imamo i mi svoj pandan – naš domaći trputac, pogotovo u obliku njegovih sjemenki.
Širokolisni i uskolisni trputac
U prirodi postoji više od 200 vrsta trputca, no kod nas su najpoznatiji širokolisni i uskolisni trputac. Obje vrste su jestive i ljekovite, a posebno se cijene zbog visokog udjela sluzi, tanina, flavonoida, ali i minerala poput kalcija, kalija i cinka, piše Živim.
Njegov antibakterijski i protuupalni učinak čini ga prirodnim saveznikom kod brojnih zdravstvenih tegoba – od obične prehlade do rana i ugriza insekata. No, ono što je posebno zanimljivo jest njegova uloga u njegovanju probavnog sustava – upravo zbog vlakana iz sjemenki koja djeluju gotovo identično kao psilijum ljuskice, popularnog dodatka prehrani koji olakšava probavu.
Prirodni laksativ
Pa, baš poput egzotičnog psilijuma, sjemenke domaćeg trputca sadrže sluzaste tvari koje u dodiru s vodom nabubre i djeluju kao prirodni laksativ. Djeluju nježno, potiču rad crijeva i idealne su za sve koji se bore sa zatvorom ili sporom probavom. Identično kao i psilijum. Osim toga, redovita konzumacija može pomoći u snižavanju kolesterola i regulaciji šećera u krvi.
Zbog tih svojstava trputac je osobito koristan osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa ili općenito osjetljivog probavnog sustava. Može se koristiti u obliku čaja, praha, sjemenki ili tinkture.
Biljka za pluća
U narodnoj medicini trputac je poznat i kao biljka "za pluća". Njegove sluzi umiruju upalu, razgrađuju sekret i olakšavaju iskašljavanje, zbog čega se koristi kod prehlada, bronhitisa, upale pluća i astme. Čaj ili sirup od trputca često su prvi odabir za sve koji žele prirodnu podršku dišnim putovima.
Iscjeljuje rane
Osim toga, trputac ima gotovo čudesnu moć u zacjeljivanju rana. Ako vas je ikad ugrizao komarac ili ste se ogrebli na neki trn ili granu u prirodi, možda ste već čuli savjet: zgnječi list trputca i stavi na ranu. To stvarno djeluje i to zahvaljujući njegovim antibakterijskim, antiseptičkim i analgetskim svojstvima.
Isto tako, svježe ispasiran list ili sok od trputca još uvijek je jedan od najjednostavnijih, a najbržih prirodnih načina za tretiranje manjih ogrebotina, rana i modrica. Dovoljno je nabrati list, malo ga zgnječiti među prstima i pritisnuti na ogrebotinu – nešto kao prirodni flaster. Može pomoći kod ugriza, uboda pčela, opeklina, pa čak i površinskih rana.
Ispiranje usta
Zbog antibakterijskih i antimikrobnih svojstava koristi se i za ispiranje usne šupljine kod afti, upala desni i neugodnog zadaha. Posebno je zanimljiv i zbog visokog sadržaja tanina, flavonoida, vitamina C i minerala poput kalija i kalcija, što dodatno doprinosi njegovu protuupalnom i zaštitnom učinku.
U Hrvatskoj je trputac duboko ukorijenjen u tradiciju. Bilo da se radi o sirupima, čajevima, tinkturama ili svježim listovima u domaćoj upotrebi, gotovo da nema grane u kojoj nije zastupljen, odnosno za što se ne koristi. Ljekoviti pripravci mogu se naći i u ljekarnama, a mnogi travari i dalje pripremaju vlastite verzije sirupa, najčešće od svježih listova, limuna i meda. Tradicionalno ga se preporučivalo kod bronhitisa, astme, pa čak i hripavca ili plućnih infekcija. Neki su ga koristili i kao potporu kod težih stanja poput tuberkuloze.
Smanjuje žudnju za nikotinom
Usto, vjeruje se da trputac pomaže i u procesu odvikavanja od pušenja – njegovi sastojci, kako kažu tradicionalni travari, mogu smanjiti žudnju za nikotinom, osobito ako se list sažvače ili popije čaj.
Lišće trputca sakuplja se dok je biljka u cvatu od svibnja do kolovoza, a korijen od kolovoza do listopada. Lišće treba sušiti u tankom sloju na prozračnom i sjenovitom mjestu. Korijen se iskapa nakon cvjetanja, a treba ga osušiti, očistiti i nanizati na konac da se tako suši.
Iako je riječ o samonikloj biljci, trputac je pravi dragulj prirode – lako dostupan, višenamjenski i iznimno učinkovit. U svijetu gdje sve češće tragamo za prirodnim rješenjima, trputac je jedan od onih čudesnih darova koje često doslovno gazimo pod nogama – ne znajući koliko vrijedi, kako prenosi Živim.
Nije za svakoga
Iako je trputac općenito siguran za upotrebu, pretjerivanje može izazvati nadutost, proljev ili blage alergijske reakcije. Kao i sa svim biljnim pripravcima, važno je slušati vlastito tijelo i početi s manjim količinama. Također, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju ozbiljne zdravstvene tegobe trebaju se prije korištenja savjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom.
Kako koristiti trputac kod kuće
Čaj: U šalicu vruće vode stavite žlicu suhih listova trputca. Pustite da odstoji 10-ak minuta. Pomaže kod kašlja, grlobolje i probavnih tegoba.
Oblog: Svježe listove zgnječite i stavite izravno na ranu, ugriz ili ubod. Oblog možete omotati gazom i ostaviti da djeluje 30 minuta. Pomaže kod uboda insekata ili ogrebotina i rana.
Tinktura: Pripremite tinkturu od listova i alkohola (u omjeru jedan prema pet). Ostavite da odstoji četiri do šest tjedana. Koristite nekoliko kapi u vodi kod probavnih smetnji ili infekcija dišnog sustava.
Salata: Mladi listovi trputca mogu se jesti sirovi – imaju lagani limunasti okus i sjajan su dodatak ljetnim salatama..
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....