StoryEditorOCM
ZdravljePRIRODNA MEDICINA

Zbog antibakterijskog i protuupalnog učinka, ova biljka je najbolji saveznik kod bronhitisa, upale pluća i astme

Piše MOZAIK SD
15. kolovoza 2025. - 17:28
Trputac je zapravo jedna od najmoćnijih biljaka našeg podneblja. Mnogima poznat i kao bokvica ili čak konjsko rebro, ova skromna livadska biljka ima dugu povijest primjene u narodnoj medicini – od liječenja kašlja i rana do njege probave/Shutterstock

Iako možda na prvi pogled izgleda kao samo još jedan neugledan i dosadan list među travom, trputac je zapravo jedna od najmoćnijih biljaka našeg podneblja. Mnogima poznat i kao bokvica ili čak konjsko rebro, ova skromna livadska biljka ima dugu povijest primjene u narodnoj medicini – od liječenja kašlja i rana do njege probave. Ako ste čuli za planetarno popularni psilijum, znajte da imamo i mi svoj pandan – naš domaći trputac, pogotovo u obliku njegovih sjemenki.

Širokolisni i uskolisni trputac

U prirodi postoji više od 200 vrsta trputca, no kod nas su najpoznatiji širokolisni i uskolisni trputac. Obje vrste su jestive i ljekovite, a posebno se cijene zbog visokog udjela sluzi, tanina, flavonoida, ali i minerala poput kalcija, kalija i cinka, piše Živim.

Njegov antibakterijski i protuupalni učinak čini ga prirodnim saveznikom kod brojnih zdravstvenih tegoba – od obične prehlade do rana i ugriza insekata. No, ono što je posebno zanimljivo jest njegova uloga u njegovanju probavnog sustava – upravo zbog vlakana iz sjemenki koja djeluju gotovo identično kao psilijum ljuskice, popularnog dodatka prehrani koji olakšava probavu.

image
/Shutterstock

Prirodni laksativ

Pa, baš poput egzotičnog psilijuma, sjemenke domaćeg trputca sadrže sluzaste tvari koje u dodiru s vodom nabubre i djeluju kao prirodni laksativ. Djeluju nježno, potiču rad crijeva i idealne su za sve koji se bore sa zatvorom ili sporom probavom. Identično kao i psilijum. Osim toga, redovita konzumacija može pomoći u snižavanju kolesterola i regulaciji šećera u krvi.

Zbog tih svojstava trputac je osobito koristan osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, gastritisa ili općenito osjetljivog probavnog sustava. Može se koristiti u obliku čaja, praha, sjemenki ili tinkture.

Biljka za pluća

U narodnoj medicini trputac je poznat i kao biljka "za pluća". Njegove sluzi umiruju upalu, razgrađuju sekret i olakšavaju iskašljavanje, zbog čega se koristi kod prehlada, bronhitisa, upale pluća i astme. Čaj ili sirup od trputca često su prvi odabir za sve koji žele prirodnu podršku dišnim putovima.

Iscjeljuje rane

Osim toga, trputac ima gotovo čudesnu moć u zacjeljivanju rana. Ako vas je ikad ugrizao komarac ili ste se ogrebli na neki trn ili granu u prirodi, možda ste već čuli savjet: zgnječi list trputca i stavi na ranu. To stvarno djeluje i to zahvaljujući njegovim antibakterijskim, antiseptičkim i analgetskim svojstvima.

image
/Shutterstock

Isto tako, svježe ispasiran list ili sok od trputca još uvijek je jedan od najjednostavnijih, a najbržih prirodnih načina za tretiranje manjih ogrebotina, rana i modrica. Dovoljno je nabrati list, malo ga zgnječiti među prstima i pritisnuti na ogrebotinu – nešto kao prirodni flaster. Može pomoći kod ugriza, uboda pčela, opeklina, pa čak i površinskih rana.

Ispiranje usta

Zbog antibakterijskih i antimikrobnih svojstava koristi se i za ispiranje usne šupljine kod afti, upala desni i neugodnog zadaha. Posebno je zanimljiv i zbog visokog sadržaja tanina, flavonoida, vitamina C i minerala poput kalija i kalcija, što dodatno doprinosi njegovu protuupalnom i zaštitnom učinku.

U Hrvatskoj je trputac duboko ukorijenjen u tradiciju. Bilo da se radi o sirupima, čajevima, tinkturama ili svježim listovima u domaćoj upotrebi, gotovo da nema grane u kojoj nije zastupljen, odnosno za što se ne koristi. Ljekoviti pripravci mogu se naći i u ljekarnama, a mnogi travari i dalje pripremaju vlastite verzije sirupa, najčešće od svježih listova, limuna i meda. Tradicionalno ga se preporučivalo kod bronhitisa, astme, pa čak i hripavca ili plućnih infekcija. Neki su ga koristili i kao potporu kod težih stanja poput tuberkuloze.

Smanjuje žudnju za nikotinom

Usto, vjeruje se da trputac pomaže i u procesu odvikavanja od pušenja – njegovi sastojci, kako kažu tradicionalni travari, mogu smanjiti žudnju za nikotinom, osobito ako se list sažvače ili popije čaj.

Lišće trputca sakuplja se dok je biljka u cvatu od svibnja do kolovoza, a korijen od kolovoza do listopada. Lišće treba sušiti u tankom sloju na prozračnom i sjenovitom mjestu. Korijen se iskapa nakon cvjetanja, a treba ga osušiti, očistiti i nanizati na konac da se tako suši.

image

Lišće služi i za salatu

/Shutterstock

Iako je riječ o samonikloj biljci, trputac je pravi dragulj prirode – lako dostupan, višenamjenski i iznimno učinkovit. U svijetu gdje sve češće tragamo za prirodnim rješenjima, trputac je jedan od onih čudesnih darova koje često doslovno gazimo pod nogama – ne znajući koliko vrijedi, kako prenosi Živim.

Nije za svakoga

Iako je trputac općenito siguran za upotrebu, pretjerivanje može izazvati nadutost, proljev ili blage alergijske reakcije. Kao i sa svim biljnim pripravcima, važno je slušati vlastito tijelo i početi s manjim količinama. Također, osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju ozbiljne zdravstvene tegobe trebaju se prije korištenja savjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom.

Kako koristiti trputac kod kuće

Čaj: U šalicu vruće vode stavite žlicu suhih listova trputca. Pustite da odstoji 10-ak minuta. Pomaže kod kašlja, grlobolje i probavnih tegoba.

image

Čaj od trputca

/Shutterstock

Oblog: Svježe listove zgnječite i stavite izravno na ranu, ugriz ili ubod. Oblog možete omotati gazom i ostaviti da djeluje 30 minuta. Pomaže kod uboda insekata ili ogrebotina i rana.

Tinktura: Pripremite tinkturu od listova i alkohola (u omjeru jedan prema pet). Ostavite da odstoji četiri do šest tjedana. Koristite nekoliko kapi u vodi kod probavnih smetnji ili infekcija dišnog sustava.

Salata: Mladi listovi trputca mogu se jesti sirovi – imaju lagani limunasti okus i sjajan su dodatak ljetnim salatama..

image

Trputac je zapravo jedna od najmoćnijih biljaka našeg podneblja. Mnogima poznat i kao bokvica ili čak konjsko rebro, ova skromna livadska biljka ima dugu povijest primjene u narodnoj medicini – od liječenja kašlja i rana do njege probave

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 18:14