StoryEditorOCM
ZdravljePOSEBNO ZA ŽENE

Znanstvenici došli do šokantnog otkrića: ako jedete ovu hranu imate veću vjerojatnost da ćete oboljeti od lupusa

Piše Petra Sokić/Živim
19. srpnja 2024. - 07:30
Česta konzumacija umjetno zaslađenih pića i slatke hrane povezana je s čak 45 posto povećanim rizikom od lupusa.Shutterstock

Puno nas se danas oslanja na ultra-prerađenu hranu jer je brza i jednostavna, a nova istraživanja pokazuju da je utjecaj takve hrane iznimno štetan za naše zdravlje, posebno za žene. Studije su otkrile da žene koje jedu puno ultra-prerađene hrane imaju veću vjerojatnost od razvitka autoimunih bolesti. Te se bolesti razvijaju kada imunološki sustav, koji nas obično štiti od bolesti, greškom počne napadati vlastite zdrave stanice tijela. Budući da autoimune bolesti postaju sve češće, važno je razumjeti kako naš izbor hrane može utjecati na zdravlje, piše Živim.

Studija je otkrila da su žene koje su konzumirale hranu bogatu umjetnim zaslađivačima i konzervansima - imale 56 posto veću vjerojatnost da će razviti lupus. Osim toga, česta konzumacija umjetno zaslađenih pića...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 00:13