Nešpula (Eriobotrya japonica), poznata i kao japanska mušmula ili nespola, voćka je koja posljednjih godina sve češće krasi vrtove duž jadranske obale, ali i šire. Ova zimzelena biljka, podrijetlom iz jugoistočne Kine, u Japan je stigla prije više od tisuću godina, a danas se uzgaja diljem svijeta, od Mediterana do Južne Amerike.
Toplina Mediterana – ključ uspjeha
Nešpula je tipična predstavnica suptropskih i blagih mediteranskih krajeva. Najbolje uspijeva u područjima gdje temperature zimi ne padaju ispod -5°C, iako odrasla stabla mogu izdržati i kraća razdoblja s temperaturama do -12°C. Ipak, za bogat urod i zdrave plodove, preporučuje se sadnja na sunčanim, od vjetra i mraza zaštićenim položajima. Biljka traži dobro drenirano, rastresito tlo blago kisele reakcije (pH 5,5-6,5), a podnosi i kraća sušna razdoblja.
Nešpula je najrasprostranjenija u suptropskim i toplijim mediteranskim područjima – Španjolska, Italija, Grčka, Izrael i Turska vodeći su europski proizvođači, dok se u Hrvatskoj najčešće uzgaja uz obalu i na otocima. U Aziji postoji više od 800 sorti, a biljka je popularna i u Kini, Japanu, Indiji te diljem Srednje i Južne Amerike.
Vitaminski dragulj ranog proljeća
Plodovi nešpule zriju vrlo rano – već krajem zime ili početkom proljeća, kada je drugo voće još rijetkost. Plod je žut do narančast, ovalan ili kruškolik, promjera 3-5 cm, sočan i aromatičan, a okusom podsjeća na spoj breskve, citrusa i manga. U svakom plodu nalazi se 1-3 velike sjemenke.
Nutritivno, nešpula je prava mala riznica zdravlja. Bogata je:
► vitaminom C (važan antioksidans, jača imunitet)
► vitaminom A (koristan za vid i kožu)
► vitaminima B skupine (posebno tiamin, riboflavin, niacin i folna kiselina)
► mineralima: kalij, kalcij, magnezij, željezo, mangan, natrij i cink
► dijetalnim vlaknima i pektinom
Oko 100 g svježeg ploda nešpule osigurava značajan udio preporučenog dnevnog unosa vitamina A i C, folata i željeza.
zahvaljujući brojnim mikronutrijentima poboljšava probavu, jača imunitet i djeluje protuupalno i antioksidativno.
Pomaže u regulaciji šećera u krvi i prevenciji dijabetesa (istraživanja pokazuju da ekstrakti lista i sjemenke imaju antidiabetički potencijal), a na 100 grama ima svega 40 kalorija.
Snižava razinu kolesterola i masnoća u krvi.
Plodovi nešpule najčešće se konzumiraju svježi, ali su izvrsni i za pripremu džemova, želea, pita, kompota, likera i vina. U Kini i Japanu od plodova se pravi sirup protiv kašlja, a u mediteranskim zemljama često su prvi proljetni plod na tržnicama.
Najviše vitamina A na 100 grama među voćem sadrže suhe marelice, zatim svježe marelice, mango, papaja, dinja, crveni grejp i nešupla.
Vitamin A je ključan za održavanje zdravog vida i sposobnosti vida u slabom svjetlu, pravilno funkcioniranje imunološkog sustava, zdravlje kože i sluznica, rast i razvoj stanica, reproduktivno zdravlje te razvoj fetusa u trudnoći...
Vitamin A, poznat i kao retinol, jedan je od ključnih mikronutrijenata za zdravlje čovjeka. Iako često ostaje u sjeni popularnijih vitamina poput C ili D, njegova uloga u organizmu je višestruka i nezamjenjiva. Prije svega, vitamin A je esencijalan za dobar vid – sudjeluje u izgradnji rodopsina, pigmenta mrežnice oka koji omogućuje prilagodbu vida na tamu. Nedostatak ovog vitamina prvi se prepoznaje kroz noćno sljepilo ili slabiji vid u uvjetima slabog osvjetljenja.
No, važnost vitamina A ne zaustavlja se na očima. On aktivno sudjeluje u obnovi i održavanju zdravlja kože i sluznica, koje su prva linija obrane organizma od infekcija. Zdrava i vlažna sluznica dišnog, probavnog i mokraćnog sustava sprječava ulazak patogenih mikroorganizama, čime vitamin A izravno jača imunitet i otpornost na bolesti. Upravo zbog te funkcije, vitamin A se često naziva i „antiinfekcijskim vitaminom“.
Vitamin A također je neophodan za pravilan rast i razvoj stanica, uključujući razvoj kostiju, reproduktivnog sustava i normalan rast djece. Sudjeluje u regulaciji rasta, diobe i diferencijacije stanica, što je ključno za razvoj fetusa i regeneraciju tkiva kod odraslih. Njegova antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima, čime smanjuje rizik od kroničnih bolesti, uključujući srčanožilne bolesti i neke vrste raka.
Nedostatak vitamina A može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema: osim noćnog sljepila, javlja se suha i ispucana koža, povećana podložnost infekcijama, usporeno zarastanje rana i slabiji rast kod djece. Posebno su ugrožene skupine s povećanim potrebama, poput djece, trudnica i osoba s kroničnim bolestima probavnog sustava.
Za optimalnu opskrbu organizma vitaminom A preporučuje se raznovrsna prehrana bogata žutim, narančastim i tamnozelenim voćem i povrćem, ali i namirnicama životinjskog podrijetla poput jetre, jaja i mliječnih proizvoda. Uravnotežen unos ovog vitamina ključan je za očuvanje vida, snažan imunitet i zdravlje cijelog organizma.
Ako se pak odlučite uzimati vitamin A preko kapsula ili tableta, pazite na pravilno doziranje i savjetujte se sa iskusnim liječnikom, nutricionistom i farmaceutom. Naime, prevelike količine mogu imati negativne posljedice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....