Za nju kažu da je najzdravija biljka na svijetu.
Aronija je od davnina poznata kao ljekovito i zdravo voće koje može pomoći u prevenciji i liječenju raznih bolesti i stanja. Male tamne bobice prepune su hranjivih tvari i antioksidansa, poput vitamina C i antocijanina, te nude brojne dobrobiti za one koji žele poboljšati svoje zdravlje kroz prehranu.
Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom. Svježi plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava su riznica biološki aktivnih spojeva, ima ih više od 300.
Pročišćava organizam
Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time starenje organizma i sprečavajući razvoj kroničnih bolesti, uključujući i rak.
Zbog visokog udjela antioksidansa i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno.
Bobice aronije poboljšavaju cirkulaciju krvi, čiste krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola koji dezinficiraju krvotok i tijelo, potiču zacjeljivanje rana, uklanjaju toksine, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i sprječavaju njihovo začepljenje.
Njezina sposobnost čišćenja jetre i krvotoka, uz snažnu zaštitu srca, čini je stoga neizostavnim dodatkom prehrani.
Sok od aronije posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s krvnim tlakom.
Osim što je dobra za kardiovaskularni sustav, aronija je izvrsna i u prevenciji mnogih očnih bolesti, poput mrene.
Osobe koje imaju problema s viškom kilograma trebale bi znati da je ovaj plod izuzetno učinkovit u sprječavanju nakupljanja masnoća, kao i u gubitku suvišnih kilograma.
Za prevenciju i očuvanje dobrog zdravlja preporučuje se pola do decilitar soka na dan tijekom dva tjedna po jednom godišnjem dobu. Iskoristivost zdravih sastojaka bolja je ako je konzumirate nakon jela. No valja biti i na oprezu s njom jer visoki sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osjetljivim želucem izazvati mučninu.
    
    
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....