StoryEditorOCM
ŽivotTAJNA SAVRŠENE KAVE

Cijelo vrijeme pogrešno kuhamo tursku kavu? Promijenite jednu stvar i okus će biti znatno bolji

Piše MOZAIK SD
7. travnja 2025. - 11:16

Za mnoge od nas, dan jednostavno ne počinje bez šalice kave. Taj poznati, duboki miris koji se širi kuhinjom dok voda tiho grije džezvu nije samo navika – to je ritual, trenutak tišine i pripreme za sve što nas čeka. Bez obzira jeste li ljubitelj espressa, filter kave ili one najklasičnije – turske kave – jutarnja šalica simbol je pauze, udaha, povratka sebi.

U našim krajevima, posebno na Balkanu, turska kava ima posebno mjesto. To nije samo napitak – to je kultura. Kuhanje kave za goste čin je pažnje i dobrodošlice. Sjesti na kavu s prijateljima znači dijeliti trenutke, ogovarati, smijati se, tješiti ili jednostavno – biti zajedno.

image
Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp

Turska kava se priprema s posebnom pažnjom, gotovo obredom. Tradicija nalaže da se poslužuje s čašom vode, ponekad i uz komadić slatkiša – rahat lokum, kekse, kolač  ili kocku šećera. Ona je prisutna na svim važnim životnim trenucima: od jutarnjih razbuđivanja pa do dugih razgovora. I baš zbog te važnosti, vrijedi znati kako je pravilno pripremiti – jer mnogi od nas godinama nesvjesno rade jednu pogrešku koja utiče na njen okus- puštamo je da proključa.

image
Aytac Unal/Anadolu Via Afp

Zašto ne biste trebali prokuhavati tursku kavu?

Uobičajeni postupak je da se u džezvu ulije voda, po potrebi se pošećeri i zagrijava do vrenja. Nakon toga se skine s ‘vatre‘, odlije malo vode (kako bi napravili prostor u džezvi i ne prekipi), dodaje se mljevena kava - na jednu šalicu vode dodaje se jedna velika čajna žlica kave. Ponovno se džezva vrati na štednjak kako bi smjesa prokuhala pa ulijete ostatak vode.

image
Samar Jordamovac/Anadolu Via Afp

Drugi način je da se voda ne oduzima - ako je džezva veća, onda nema bojazni da će se tekućina proliti kad provrije, nego se kava odmah ulije i pusti da "baci ključ".

Ako je vjerovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan mali detalj u pripremi, jedna "greška" mijenja njegov okus. Stručnjaci za kavu objašnjavaju da ključanje kave uništava njezine najosjetljivije sastojke - eterična ulja i fine arome. Time napitak postaje gorak i ‘pregorio‘, a ono što bi trebao biti bogat i pun okus- nestaje.

image
David Pickford/Robertharding Via Afp

Preporučuje se sljedeće

- U hladnu vodu stavite šećer (ako ga koristite) i mljevenu kavu. Polako zagrijavajte na laganoj vatri. Kada se pjena počne stvarati (ali prije nego proključa), maknite s vatre. Pjenu možete žličicom staviti u šalicu, a zatim kavu vratiti kratko na vatru još jednom, bez ključanja. Ponovite ako želite više pjene, ali ne dozvolite da proključa.

image
Harun Ozalp/Anadolu Via Afp

Tradicionalna priprema turske kave dio je UNESCO- ove nematerijalne kulturne baštine (iz Turske). Prema Instanbul Coffee Festival, turska kava se ne bi smjela miješati nakon što se počne zagrijavati, kako se ne bi uništila pjena, a prema Speciality Coffee Asociation, temperatura za kuhanje kave trebala bi biti ispod 96 Celzijevih stupnjeva, što dodatno potvrđuje zašto ne bi trebala zakuhati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 21:19