Chef Keith Taylor, koji je 1995. pripremao večeru za čelnike mirovnih pregovora u Daytonu, nakon gotovo tri desetljeća ponovno kuha – ovoga puta za delegaciju NATO-a koja obilježava 30. godišnjicu Daytonskog sporazuma.
Taylor se prisjetio kako je 1995. radio kao 25-godišnji sous chef u l‘Aubergeu, kada je potpisan Daytonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u Bosni, piše klix.ba.
Bio je dio tima koji je pripremao obroke za Richarda Holbrookea, glavnog američkog mirovnog pregovarača i tadašnjeg pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i kanadska pitanja, te za ključne političke lidere: predsjednika Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana.
Taylor se prisjeća dolaska niz aveniju Far Hills u policijskoj pratnji.
"Poslužili smo ih u bistrou, ali vrata su bila zatvorena. Jeli su u privatnoj prostoriji na katu, a tajna služba je bila posvuda okolo. Nitko im nije mogao prići. Na svakom stubištu, čak i u kuhinji, bio je agent", rekla je Taylor.
Tajna služba im je prije kuhanja provjerila osobne iskaznice i obavila sigurnosne provjere.
"Otišli su u kuhinju s psima za detekciju eksploziva i pretražili sve, čak i naše svlačionice", rekao je Taylor za Dayton Daily News.
Tijekom pripreme obroka agenti Tajne službe su ih pomno pratili.
Na jelovniku te večeri bila je juha od bundeve poslužena u izdubljenoj tikvi, medaljoni od jastoga i goveđi tournedose.
Nije sasvim siguran što su poslužili za desert, ali misli da je to vjerojatno bila poznata crème brûlée.
"Bilo je uzbudljivo. Imao sam 25 godina, znao sam da je to velika stvar. Danas mi je to još posebnije jer se ta priča vraća, slavi se i ja sam opet dio toga, barem na neki način", prisjeća se Taylor.
Parlamentarna skupština NATO-a ovog vikenda u centru Daytona obilježava 30. godišnjicu Daytonskog sporazuma. Taylor će pripremiti večeru za švedsku delegaciju od dvadesetak ljudi.
Dao sam im popis jela koja možemo pripremiti za više ljudi jer restoran ostaje otvoren za javnost, rekao je Taylor.
Izabrali su pečeni file iverka u "acqua pazza" starinskom umaku od rajčice, poslužen uz fettuccine s crnim paprom i bosiljkom te lisnato tijesto sa šumskim gljivama.
Također, svaki delegat će dobiti čokoladnu trešnju poznate domaće tvornice slatkiša Esther Price.
“Samo su tražili komad čokolade, pa smo pomislili – nema boljeg izbora od Esther Price”, rekla je Taylor.
Priznao je da je očekivao da će izaslanstvo izabrati jelo s junetinom, jer su to služili devedesetih.
"Ponovo proživljavam svoju mladost. Nisam bio siguran da će itko doći ovdje jesti, ali sada imamo Šveđane, a možda će i drugi doći na večeru", rekao je Taylor.
Taylor, koji sada živi u Vandaliji, odrastao je u sjevernom Daytonu i maturirao u Northridge High School 1989. Prisjetio se kako je još kao dijete uvijek pazio na uslugu i hranu kada je s obitelji odlazio u restorane.
"Sjećam se da sam kao klinac ustajao rano i pokušavao pripremiti doručak za roditelje. Obično bih sve zapalio i napravio nered. Dok bi oni išli u kupovinu, ja bih se igrao restorana. Servirao bih stolove, iako tamo nije bilo nikoga osim možda medvjedića", prisjeća se Taylor.
Kad bi mu se roditelji vratili, već bi imao "punu večernju smjenu" iza sebe – i to sa samo 8 godina.
Njegov prvi posao bio je pomoćnik u Stump‘s Groceryu, gdje su ga jednog dana zamolili da kuha jer se nijedan kuhar nije pojavio.
"Nisam imao pojma što radim, ali ušao sam u kuhinju kao da je to nešto najbolje ikada. To je možda bio moj prvi pravi kontakt s kuhanjem i posluživanjem", rekao je Taylor.
Sa 17 ili 18 godina počeo je raditi kao perač posuđa u restoranu Bombay Bicycle Club.
Gledao sam kuhare i uživao gledajući ih kako rade, kako bacaju tave s vatrom i koliko su se zabavljali, rekao je Taylor.
Brzo je napredovao i postao kuhar sa 21 godinom, a nekoliko godina kasnije počeo je raditi u kuhinji restorana l‘Auberge, prvo radeći salate.
Kad je postao sous chef, radio je izravno pod vodstvom glavnog kuhara Dietera Kruga, kojeg opisuje kao svog mentora.
"Naučio me da se treba truditi. Bio je 70-godišnjak koji još uvijek kuha u kuhinji. A sada imam 50 i još uvijek stojim za štednjakom. To sam naučio od njega - nikad nisi prestar", kaže Taylor.
Poslije je radio u klubovima i Schuster Centru, a 2007. godine otvorio je vlastiti restoran - Savona Restaurant and Wine Bar u Centervilleu.
"Veliko je uzbuđenje imati vlastiti restoran. To je san mnogih kuhara i drago mi je da sam to ostvario u svojim kasnim tridesetima", rekao je Taylor. "Zabavno je biti sam svoj šef, ali ponekad je lakše kada netko drugi brine o tvojoj plaći."
Prije Table 33, radio je kao direktor za hranu i piće u Nutter Centru Sveučilišta Wright.
Planirao je raditi kao kulinarski savjetnik za Table 33, ali ga je vlasnik Charlie Carroll "vratio u igru".
Taylor kaže da je dolazak NATO-a "velika stvar za Dayton".
"Ljudi moraju doći u centar. Još smo ovdje. Još uvijek radimo. Ovako nešto se vjerojatno više nikada neće dogoditi, barem ne za našeg života", zaključuje Taylor, piše klix.ba.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....