Dijetetičarka Pascale Robience bila je gošća Oliviera Schoonejansoma na belgijskom RTL-u, gdje je govorila što uraditi kako ne biste za božićne blagdane pretjerali s pićem i hranom.
"Iznad svega, moraš se zabavljati i ne frustrirati," kaže Pascale Robience. Nema govora o dijetama tijekom božićnog obroka ili dočeka Nove godine. To bi moglo biti kontraproduktivno, objašnjava dijetetičarka: "Pokazalo se da ljudi koji si nameću kalorijska ograničenja i odlučuju da ne jedu željena jela uvijek nakon toga razviju poremećene prehrambene navike s anarhičnim trenucima kada mogu pojesti brdo palačinki ili tortu koju se nisu usudili pojesti s obitelji taj dan."
Ključna riječ: uživajte. Ali još uvijek postoje male stvari koje će vam pomoći da ne pretjerujete. Gošća daje primjer: "Ne biste trebali preskakati obrok misleći da ćete navečer pojesti puno. Kad to radimo, obično jedemo više navečer. Zato si nemojte uskraćivati ručak, večeru pa čak ni užinu", inzistira stručnjakinja.
Savjet za aperitiv
"Bilo alkoholno ili ne, piće može biti značajan izvor kalorija," kaže Pascale Robience. Što se tiče alkohola, "često savjetujem svojim pacijentima da popiju pola litre vode prije aperitiva, kako bi se ohladili," kaže ona. Zatim je objasnila: "Alkohol te čini žednim, pa ako pristupiš aperitivu bez osjećaja žeđi, pit ćeš ga duže i uživati u njemu." Osim aperitiva, dijetetičarka savjetuje izmjenu čaše alkohola i čaše vode, "to vam omogućuje da ukupno pijete manje alkohola i bolje uživate u večeri".
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....