StoryEditorOCM
Zdravljeriječi stručnjakinja

Ova je jeftina namirnica puna zdravih sastojaka: ‘Jela san ga cijeli tjedan i dogodila mi se velika promjena‘

Piše mozaik sd
12. rujna 2025. - 08:28
Grah je izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, folata, kalija i željeza”, kaže registrirana dijetetičarka Marisa SomersLucija Očko/Cropix

"Ako mene pitate, zdravstvene prednosti graha čine ga jednom od onih namirnica koje ne dobivaju dovoljno priznanja. Grah je izuzetno svestrana namirnica koja se može koristiti na mnogo načina. "Sav grah izvrstan je izvor složenih ugljikohidrata, vlakana, folata, kalija i željeza", kaže registrirana dijetetičarka Marisa Somers, RDN. "To je nutritivno gust izvor biljnih proteina koji se može koristiti u raznim jelima. Izvrstan je u tacosima ili zdjelicama za burrito, ubačen u tavu s pečenim povrćem ili dodan u salate kao izvor složenih ugljikohidrata." Osim toga, grah je relativno pristupačna namirnica za smočnicu", piše Jayla Androulonis, autorica knjige "The Healthy". Uključila je grah u svoju prehranu sedam dana kako bi provjerila kako će utjecati na njezino tijelo i subjektivni osjećaj.

Kad sam dobila zadatak da jedem grah svaki dan tijekom tjedan dana kako bih vidjela kako će moje tijelo reagirati, pomislila sam da bi to bio koristan eksperiment kako bih proširila i svoj proračun i svoju kreativnost u kuhinji. Dodatne zdravstvene prednosti o kojima sam saznala bile su lijep bonus. (The Healthy), prenosi Nova.rs.

image

Grah salata, jedan od načina priprave graha 

Željko Hajdinjak/Cropix

"Grah je prikladan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj prehrani", kaže Jenna Werner, vlasnica online platforme za nutricionistički coaching Happy Strong Healthy. "Ima dug rok trajanja, pristupačan je i često već kuhan, što olakšava pripremu obroka i smanjuje stres kuhanja. Također je dokazano da ima koristi za srce i probavu zbog svog nutritivnog sastava te može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi kada se konzumira kao dio obroka ili međuobroka."

Tijekom tjedna s grahom, jela sam različite vrste graha u različitim receptima. Evo što sam naučila, uz stručni uvid u detalje koji grah čine omiljenim izborom bogatim hranjivim tvarima.

fantastičan izvor vlakana

U posljednje vrijeme primijetila sam da kasno navečer osjećam potrebu za grickanjem. Kako bih obuzdala nesvjesno večernje grickanje, svjesno sam pokušala uključiti više proteina u svoje obroke tijekom dana. Grah se pokazao upravo onim što mi je trebalo.

Prema riječima Hannah Magee, registrirane dijetetičarke, to bi dijelom moglo biti zbog sadržaja vlakana u grahu. "Grah može doprinijeti kvaliteti cjelokupne prehrane na nekoliko načina. Prije svega, to je fantastičan izvor vlakana. Mnogi ljudi u Sjevernoj Americi ne unose ih dovoljno. Ovisno o sorti, jedna šalica kuhanog graha može osigurati 10 do 15 grama vlakana, što je otprilike polovica preporučenog dnevnog unosa za odrasle", kaže Magi.

image

Grah je sastojak i tacosa  

Željko Grgić/Cropix

Magi dodaje da je grah izvor proteina biljnog podrijetla, koji vas mogu zasititi i pomoći vam da se dulje osjećate siti. "To je odličan način da dodate više proteina u obrok ili da ga učinite jedinim izvorom proteina", kaže.

Iako grah ima brojne prednosti, neke od njih prate neugodne nuspojave, poput povećanog stvaranja plinova. Prema Werner, vlakna u grahu također mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi i pridonijeti boljoj probavi.

regulator krvnog tlaka

Osim prednosti dodatnih vlakana i proteina u mojoj prehrani, bila sam sretna što sam saznala o drugim hranjivim tvarima odgovornim za zdravstvene prednosti graha. Budući da u mojoj obitelji postoji povijest visokog krvnog tlaka, uvijek tražim hranu koja mi može pomoći u održavanju krvnog tlaka u zdravim granicama. Još jednom se grah pokazao kao dobar izbor.

"Grah je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog tlaka, magnezija i kalija", kaže Somers. "Na krvni tlak utječu mnogi čimbenici, uključujući prehranu, razinu tjelesne aktivnosti i unos alkohola, ali dodavanje mahunarki moglo bi pomoći u snižavanju ukupnog krvnog tlaka."

image

Sudeći po njegovoj koristi za zdravlje, cijena graha nije previsoka (ilustracija) 

Duje KlarićCropix

Tijekom tjedna kada sam svaki dan jela grah, puno sam naučila o dodatnim zdravstvenim prednostima ovih malih, ali moćnih mahunarki. Također sam dosta uštedjela na računu za namirnice zamijenivši neke od svojih obroka na bazi mesa grahom.

Jedna od najvažnijih stvari je da je raznolikost ključna kada pokušavate uključiti grah u svoju svakodnevnu prehranu. Srećom, izbor je velik i sve vrste bogate su korisnim sastojcima. "Ne morate biti na biljnoj prehrani da biste imali koristi od jedenja više graha", kaže Somers, prenosi Nova.rs.

image

Graha nikad dosta (ilustracija) 

Duško Marušić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 18:22