Ponovna uporaba aluminijske folije čest je običaj, zbog ekonomičnosti, održivosti, ali i čiste praktičnosti.
Stručnjaci, međutim, pojašnjavaju što je dopušteno, a što ne biste smjeli raditi s folijom koja je već jednom upotrijebljena, prenosi klik.hr.
Treba li foliju baciti nakon prve upotrebe?
Prema mišljenju nutricionistice Sue A. James, koja je to objasnila za Real Simple, odgovor je jednostavan:
"Ako je aluminijska folija čista i bez ostataka hrane, možete je ponovno upotrijebiti", ističe James.
A što ako je potamnila?
Iznenađujuće, i dalje je sigurna. Stručnjaci napominju da tamne mrlje i promjene boje nisu opasne te ne utječu na zdravlje niti predstavljaju rizik prilikom kontakta s hranom. To znači da se folija može ponovno koristiti i nakon izlaganja toplini, sve dok nije oštećena.
Kako pravilno oprati foliju?
Ako je prljavština minimalna, James kaže da pranje nije potrebno. U drugim slučajevima dovoljno je upotrijebiti malo deterdženta i vodu. Nakon pravilnog pranja i sušenja može se koristiti više puta.
A aluminijske posude?
One su također prikladne za višekratnu uporabu, iako ih mnogi smatraju jednokratnima. James navodi jednostavan trik:
"Da biste smanjili prijenos aluminija na hranu, stavite sloj papira za pečenje između posude i hrane."
Mogu se ponovno koristiti za spremanje ostataka, podgrijavanje, kuhanje na nižim temperaturama ili razne kućanske potrebe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....