Restorani su mjesta gdje se okupljamo s obitelji i prijateljima, slavimo posebne trenutke ili jednostavno uživamo u dobroj hrani i atmosferi. Međutim, ne nudi svaki restoran jednaku kvalitetu usluge, higijene i hrane. Neki znakovi mogu jasno upozoriti goste da možda nisu na pravom mjestu – i bolje ih je prepoznati na vrijeme nego riskirati loše iskustvo.
Korisnici interneta podijelili su svoje najčešće znakove upozorenja koji im govore da je vrijeme za odlazak. Ako primijetite bilo koji od ovih problema, možda je najbolje odmah potražiti drugo mjesto za obrok, piše Boredpanda.
Prazan restoran u vrijeme obroka
Ako restoran zjapi prazan usred ručka ili večere, to je prvi znak za uzbunu. Možda je hrana loša, možda je osoblje neljubazno ili su cijene previsoke za ono što nude. Naravno, postoji mogućnost da je restoran jednostavno nepoznat, ali ako u blizini ima puno drugih punih lokala, a ovaj je prazan – bolje je ne riskirati.
Prljavi stolovi i podovi
Čim uđete, obratite pažnju na čistoću. Ako su stolovi puni mrvica, podovi ljepljivi, a pribor izgleda sumnjivo – možete očekivati da ni kuhinja nije u boljem stanju. Restoran koji ne vodi računa o osnovnoj higijeni ne ulijeva povjerenje ni kada je u pitanju hrana.
Neodržavane kupaonice
Ako su toaleti u lošem stanju ili nedostaje sapuna, to može ukazivati na općenito lošu higijenu u restoranu.
Neugodan miris
Ako osjetite miris užegle masnoće, plijesni ili nečeg neidentificiranog, to nije dobar znak. Svjež restoran trebao bi mirisati na ukusnu hranu, a ne na loše održavanu ventilaciju i prljavu kuhinju.
Veliki jelovnik – ali ništa nije dostupno
Restorani koji nude preopširan jelovnik često ne mogu osigurati svježinu svih namirnica. Ako vidite da nude sve – od sushija do pizze i roštilja – to može biti znak da ništa nije uistinu kvalitetno. Još je gori znak ako konobar na svako vaše pitanje odgovara: “To danas nemamo.”
Osoblje je zbunjeno ili nezainteresirano
Ako u restoranu morate pet puta tražiti jelovnik, konobar izgleda kao da mu je sve dosadno ili vam donose pogrešnu narudžbu, to je jasan znak lošeg vođenja. Dobar restoran brine o gostima i pruža profesionalnu uslugu.
Insekti ili znakovi loše higijene
Ako vidite muhe koje lete oko hrane, žohare u kutovima ili tragove plijesni u kupaonici, odmah otiđite. To su sigurni pokazatelji da sanitarni uvjeti nisu na razini.
Predugo čekanje na hranu (ili prebrzo posluživanje)
Ako restoran nije pretrpan, a vi čekate hranu 45 minuta, to može značiti da osoblje nije organizirano ili da jednostavno nema dovoljno kuhara. S druge strane, ako hrana stigne za manje od 5 minuta, postoji mogućnost da je bila unaprijed pripremljena i samo podgrijana.
Mutni napici i prljave čaše
Pogledajte svoju čašu vode ili pića – ako je staklo mutno ili ima ostatke ruža, to je znak da se posuđe ne pere temeljito. Ako restoran ne vodi računa o osnovnoj higijeni, što se onda događa s hranom?
Plaćanje samo gotovinom – i bez računa
Neki mali restorani možda još uvijek ne primaju kartice, ali ako veći restoran insistira samo na gotovini i izbjegava izdavanje računa, to može biti znak da nešto nije u redu s poslovanjem.
Hrana ne izgleda svježe ili je lošeg okusa
Ako dobijete meso koje izgleda sivo, salatu koja je uvenula ili juhu koja ima čudan miris – bolje je ne riskirati i prekinuti obrok na vrijeme. Hrana u dobrom restoranu uvijek mora biti svježa i ukusna.
Slušajte intuiciju i budite oprezni
Jesti vani treba biti ugodno iskustvo, ali loš restoran može uništiti obrok i čak uzrokovati zdravstvene probleme. Ako osjetite da nešto nije u redu – bilo da je riječ o lošoj higijeni, neugodnim mirisima ili neprofesionalnom osoblju – najbolje je jednostavno ustati i otići. Dobar restoran će vas uvijek dočekati s osmijehom, svježom hranom i čistim stolom, a to je ono što zaslužujete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....