Ako želite da vaša jaja budu savršeno obojana za Uskrs, najbolje ih je izbijeliti prije bojanja. Postoji nekoliko načina za to - ovo je jedan od najlakših.
Bilo koja boja, umjetna ili prirodna, najbolje će izgledati na jajima s bijelom ljuskom. Bit izbjeljivanja jaja jest da se na taj način skida površinski sloj ljuske i ostavlja sljedeći, koji je svjetliji, piše nova.rs, koja prenosi provjereno uspješni recept Sanje Major za izbjeljivanje jaja, s njenog profila "Kuhajmo blogovski".
Najlakši način za bijeljenje jaja
Trebat će vam: jaja koliko želite (uvijek skuhajte koje dodatno, za slučaj da koje pukne), ocat, voda, malo cjedilo, spužva (zeleni dio, ali ne preoštra).
Prvi korak je ostaviti jaja na sobnoj temperaturi noć prije. Lonac u kojem ćete ih kuhati također odnesite u topliju prostoriju ako ga držite npr. u hladnoj smočnici. Ista je priča i za ocat. Dakle, sve treba biti na ugodnoj sobnoj temperaturi.
Nakon toga jaja operite pod mlakom vodom (ne hladnom, ne vrućom). Stavite ih u veliki lonac, tako da ne budu jedan na drugome. Zalijte ih mlakom vodom, ulijte jednaku količinu octa. Na primjer, za 20 jaja potrebna je litra vode i litra octa. Uključite štednjak na srednju vatru i pustite da voda prokuha.
Kad voda prokuha, smanjite temperaturu tako da i dalje kuha, ali slabim mjehurićima. Voda će se pjeniti i bit će nešto smeđe pjene. Cjediljkom skinite pjenu.
Kuhajte jaja oko 10-15 minuta. Kad su jaja kuhana, vodu i ocat prelijte hladnom vodom. Ostavite jaja da se malo ohlade, da vam ne opeku prste. Zatim uzmite spužvu i pod slabim mlazom vode izribajte ljusku koja se počela skidati. Operite jaje i to je to.
Spremna su za bojanje u željene boje, koje će ispasti fantastično!
U videu pogledajte još jedan prijedlog:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....