StoryEditorOCM
ŽivotKONAČNO DOLIJALI

Otac i sin godinama mukte jeli u više od 100 restorana: imali su taktiku i bili neuhvatljivi! Evo koja im je bila šema

Piše Mozaik SD
14. prosinca 2025. - 19:27

Policija u francuskom gradu Toulonu okončala je višegodišnju prevarantsku aktivnost oca i sina; njih dvojica su, kako navodi portal "Ici Provence", za tri godine prevarili oko 100 restorana, ostavljajući za sobom račune koje nikada nisu platili.

Motiv, čini se, nije bilo utaživanje puke gladi, niti socijalno uvjetovani motivi; posrijedi je očito bila hirovitost i čisti bezobrazluk.

Naime, dvojac je pokazao impresivan nivo ukusa i stila – svaki put su naručivali kompletan servis i sva tri uobičajena slijeda: predjelo, glavno jelo, desert i dobro vino, a računi su se obično kretali između 80 i 150 eura.

image

Pazili su na fine bokune, nisu se "mečili" na bilo što

Anna Grudochko/alamy/profimedia/Anna Grudochko/alamy/profimedia

Kad bi došlo vrijeme za plaćanje, nastupala je njihova poznata “finta”. Očeva kartica bi odjednom “prestala raditi”, a uz sve uljudne manire tvrdili su da žele platiti, ali im tehnički problemi to onemogućavaju.

Otac bi potom poslao sina do bankomata – ali gle čuda, ni tamo kartica nije radila. U znak dobre volje, ostavljali bi osobnu kartu ili karticu zdravstvenog osiguranja kao „garanciju“, uz obećanje da će se vratiti i sve regulirati. No, nikad se ne bi vratili, a račun je ostajao nepodmiren.

image

Lopovi su naručivali sva tri slijeda, desert nisu izostavljali

/Shutterstock

Zanimljivo je reći da restorane nisu birali slučajno: otac je temeljito istraživao recenzije na internetu, tragajući za lokalima sa visokom ocjenom ljubaznosti i gostoprimstva. I zaista, mnogi vlasnici su se ophodili ljubazno s njima, povjerovali im – do trenutka kada su shvatili da su prevareni.

Dodatni štos? Otac bi poslije svakog “izgubljenog” dokumenta prijavio krađu i dao izraditi novi, kako bi mogao ponoviti prijevaru.

Iako većina prevarenih ugostitelja nije podnosila prijave, glasine o prevarantima su se počele širiti unutar lokalne zajednice restoratera. Nakon izvjesnog vremena su informacije stigle i do policije – i istraga je započela.

Nakon višemjesečnog rada, policija je uspjela identificirati i uhititi gurmanske dvojac prevaranata, pa će račun - podebljano - platiti u sudskom epilogu.

image

Buteljica dobrog vina bila je dio narudžbe - neplaćene, jasno

J-b Nadeau/Only France Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 19:29