I vas muči, bez obzira na godine iskustva, hoćete li moći biti sigurni da jaja koja planirate bojati/dekorirati za Uskrs neće u kuhanju puknuti i, u startu, pokvariti šanse za svoj besprijekoran izgled?
Niste jedini. Mnogima se događa da im tijekom kuhanja jaja za bojanje neka od njih puknu, ali dobre su vijesti da postoji nekoliko jednostavnih, ali vrlo efikasnih trikova koje iskusne domaćice koriste kako bi jaja ostala cijela.
1. Izvadite jaja iz frižidera na vrijeme
Prva i najčešća greška jest stavljanje hladnih jaja u vrelu vodu. Zbog naglog prelaska iz hladnog u toplo, ljuska puca. Da biste to spriječili, izvadite jaja iz frižidera barem sat vremena prije kuhanja, kako bi postigla sobnu temperaturu.
2. Spuštajte jaja pažljivo
Ako ste se ikada pitali kako skuhati jaje da ne pukne već na početku, odgovor je jednostavan – koristite žlicu. Lagano spustite svako jaje u posudu, sprječavajući da udaraju o dno.
3. Dodajte sol ili ocat u vodu
Jedan od najstarijih savjeta je da u vodu dodate žličicu soli ili malo octa. Naime, ako se ljuska ipak ošteti, ovi sastojci će pomoći da bjelanjak ne iscuri i ostane unutar jaja.
4. Kuhajte na srednjoj temperaturi
Nemojte kuhati jaja na jakoj vatri – prevelika temperatura stvara pritisak i lako dovodi do pucanja. Nakon što voda proključa, smanjite temperaturu i kuhajte ih lagano 10 do 12 minuta.
5. Ne pretrpavajte lonac
Ostavite dovoljno prostora između jaja. Ako su nagurana, lakše će doći do sudaranja i pucanja tijekom kuhanja.
6. Hlađenje odmah poslije kuhanja
Čim su jaja skuhana, prebacite ih u posudu s hladnom vodom ili dodajte kockice leda. Ovaj postupak ne samo da učvršćuje ljusku, već i omogućava kasniji bolji prijem boje.
Kako izabrati jaja za bojanje?
Za najbolje rezultate birajte jaja sa svijetlom ljuskom – boje će biti ujednačenije i intenzivnije. Tamnija ljuska može promijeniti ton boje i dati nepredvidljiv rezultat, piše nova.rs.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....