Hipertenzija je jedan od glavnih faktora rizika za bolesti srca i krvnih žila, dovodi do preopterećenja srca i oštećenja arterija, što značajno povećava vjerojatnost srčanog i moždanog udara. Srećom, postoje proizvodi koji mogu podržati zdravlje srca.
Među njima posebno mjesto zauzima voće bogato antioksidansima, vlaknima i esencijalnim hranjivim tvarima. Govorimo o dunji. Pogledajmo što znanstvena istraživanja kažu o njezinom utjecaju na zdravlje.
Tim znanstvenika sa Sveučilišta medicinskih znanosti Isfahan u Iranu analizirao je 12 studija provedenih na štakorima kako bi utvrdili koje je voće najučinkovitije u snižavanju krvnog tlaka. Rezultati su pokazali da dunja ima izuzetno snažan učinak u tom pogledu.
Prema znanstvenicima, "različiti dijelovi dunje, uključujući listove, sjemenke i cijeli plod, mogu se koristiti za poboljšanje stanja kardiovaskularnog sustava, a posebno krvnog tlaka, jer dunja ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva". Ekstrakt lista ili sjemenki dunje, primijenjen u visokim koncentracijama, snizio je krvni tlak na način usporediv s popularnim antihipertenzivnim lijekovima, piše Mondo, uz napomenu da se o svemu potrebno konzultirati s liječnikom.
"Pokazalo se da je antihipertenzivni učinak dunje usporediv s lijekom koji olakšava protok krvi kroz krvne žile", navodi se u znanstvenoj publikaciji.
Iako znanstvenici još nisu odredili točne količine dunje koje je potrebno konzumirati kako bi se postigli korisni učinci na zdravlje, ovo otvara put daljnjim istraživanjima upotrebe dunje kao dodatka prehrani koji podržava zdravlje srca. Stručnjaci naglašavaju da buduća istraživanja mogu pomoći u potvrđivanju vrijednosti ovog voća u prevenciji bolesti krvnih žila.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....