StoryEditorOCM
Životizbjegnite to

Svi živi ga drže u hladnjaku, a vrlo je otrovan: Ova svakodnevna navika može vam naškoditi više nego što mislite!

Piše MOZAIK SD
9. prosinca 2025. - 18:15

U kakvim posudama čuvate svoju hranu u hladnjaku – uopće nije svejedno! Naprotiv, to može biti vrlo opasno.

Posude za nošenje, ostaci hrane i druge posude za pohranu praktične su kada želite da hrana ostane svježa. No, ono što koristite može sadržavati najotrovniju tvar u vašem hladnjaku – bisfenol A.

Ta se kemikalija naziva BPA. Tvrtke su je počele koristiti još 1960-ih godina u proizvodnji plastičnih materijala. 

BPA se također koristan za "premazivanje unutrašnjosti metalnih proizvoda, poput konzervi za hranu, poklopaca boca i vodovodnih cijevi", navodi klinika Mayo.

Što se događa kada hrana dođe u kontakt s tim materijalima?
Kada hrana dođe u kontakt s plastikom, metalom ili nekim drugim materijalom, postoji mogućnost da upije dio kemikalije BPA. Iako američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) provjerava hranu prije nego što dospije u prodaju, tvrde da je mala količina BPA sigurna za konzumaciju.

image

 

 

/Shutterstock

Ipak, 2012. i 2013. godine FDA je izmijenila propise vezane uz polikarbonatne smole na bazi BPA u određenim plastičnim proizvodima. To uključuje bočice za bebe, čaše za piće, formule i druge posude za dječju hranu. Međutim, te promjene nisu donesene iz sigurnosnih razloga.

Promjene su uvedene jer je "ta upotreba trajno i potpuno napuštena", navodi FDA. Ako su nerođene bebe, novorođenčad i djeca izloženi kemikaliji BPA, to može utjecati na prostatu i mozak, prema klinici Mayo. Istraživanja također pokazuju da može postojati povezanost između konzumacije BPA i povišenog krvnog tlaka kod odraslih osoba, navodi Krstarica.

Liječnici s Harvarda savjetuju oprez pri konzumaciji ove kemikalije te preporučuju da jedete više svježe, a manje konzervirane hrane. Također, kupujte boce za vodu i posude za hranu bez BPA.

Izbjegavajte stavljanje plastike u mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa jer toplina može s vremenom razgraditi plastiku i omogućiti BPA-u da prodre u hranu, navodi klinika Mayo.

Osim toga, postoje i drugi materijali koji ne sadrže otrovne tvari, poput stakla, nehrđajućeg čelika i porculana, piše Eat This.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 11:01