Japanke su odavno poznate kao jedne od najljepših i najelegantnijih žena na svijetu. S 30 izgledaju kao da im je 18, a s 40 kao da im je 25. Evo u čemu je tajna njihova odličnog izgleda, kako piše Story.
Prehrana bogata antioksidansima
Mnogi misle da Japanci jedu samo sushi, no njihov je jelovnik puno raznovrsniji. Osim ribe, njihova prehrana uključuje plodove mora, trave, povrće, soju, rižu, voće i zeleni čaj. Visokokalorična hrana i brza hrana rijetko se nalaze u njihovoj prehrani. Drže se principa sezonske i svježe hrane pa tako zimi konzumiraju meso, ribu, juhe i tople napitke, dok ljeti preferiraju plodove mora, hladne juhe i salate.
Zdrav način pripreme hrane
U Japanu se hrana uglavnom priprema na zdrav način – kuhanjem, pečenjem na roštilju, parenjem i pirjanjem s minimalnom količinom ulja. Povrće se često reže na tanke listove kako bi se smanjila toplinska obrada i sačuvale hranjive tvari. Prirodna ljepota, boja i okus hrane iznimno su im važni, stoga pažljivo biraju začine i trude se ne pretjerivati s količinama koje bi mogle opteretiti želudac.
Spor ritam prehrane
Za Japanke je konzumiranje hrane pravi ritual. Jedu polako, u malim zalogajima i manjim porcijama. Posuđe se rijetko ukrašava jer je naglasak na prirodnom izgledu jela, a spajanje više različitih jela na jednom tanjuru smatra se neukusom.
Riža kao glavni sastojak
Riža je ključni sastojak gotovo svakog japanskog jela, obično se priprema s malo soli i maslaca. Osim što je stoljećima bila osnovna namirnica, povezana s agrarnom kulturom i duhovnim običajima, rižu konzumiraju kao dobar izvor energije jer sadrži složene ugljikohidrate, a bijela riža, koja se najčešće konzumira, lako se vari.
Raznovrstan doručak i zeleni čaj
Doručak u Japanu nužno uključuje raznovrsnu hranu i nekoliko malih porcija. Obično se sastoji od ribe, riže, omleta, miso juhe, soje i povrća, uz čaj, većinom zeleni, koji ima duboko ukorjrnjenu ulogu u japanskoj kulturi. Pije se tokom i nakon obroka kao osvježavajući i probavni napitak, jer potiče metabolizam i olakšava probavu masne hrane.
Minimum slatkiša
Japanci rijetko jedu deserte, a kada jedu, obično su to slastice u malim porcijama s niskom razinom šećera, poput mochi sladoleda od riže. Za razliku od zapadnjačke prehrane, ne pripremaju bombastične torte i kolače. Naime, njihovi tradicionalni slatkiši, poznati kao wagashi, manje su slatki i napravljeni od prirodnih sastojaka poput azuki graha, rižinog brašna, matcha čaja i agar-agara (biljne želatina). Također, slatkiši se često poslužuju uz zeleni čaj, koji svojom blagom gorčinom ublažava slatkoću.
Pozitivan stav i mentalna ravnoteža
Stres ubrzava starenje, a japanska kultura naglašava važnost unutarnjeg mira i ravnoteže. Prakse poput meditacije, boravka u prirodi i uživanja u malim ritualima (poput ceremonije čaja) doprinose smanjenju stresa i održavanju mladolikog izgleda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....