- Nakon dvije lošije godine, bila je ovo dobra godina. Čeka nas još berba u ostalih 15 vinograda, ubrat ćemo ukupno oko 17 tona grožđa - kaže dr. Gracin. I od ovogodišnjeg uroda na Bucavcu vinarija “Suha punta” proizvest će svoje premium vino Gracin, a od grožđa koje se na lozi počelo sušiti bit će i prošeka.
Inače, ove je godine na Bucavcu ubrano oko desetak tona grožđa, što je 50 posto urada od jako dobre godine, slador je od 20 do 21,5 posto, cijena otkupa po kilogramu je 20 kuna. Vlasnici primoštenskih vinograda na drugim lokacijama, kada je cijena u pitanju, lošije su sreće. Iako je grožđe izvrsne kvalitete, za otkup im se nudi znatno manje novca, zavisno od sladora, od 11 do 15 kuna.
- Ovaj lokalitet, ne samo Bucavac, već od Rogoznice do Grebaštice, idealan je za proizvodnju visokokvalitetnog vina. Tlo s jednakim omjerom zemlje i kamena s relativno malo kiše uvjet je za kvalitetu vina.
Bitni parametri su i izobilje sunca i vjetra koji nakon kiše brzo osuši lozu i višak vlage iz tla, ali polomi i višak grana i tako na prirodan način smanji urod. I ove godine na hektar vinograda ubrano je oko 5000 kilograma grožđa - kaže dr. Leo Gracin.
Prošle godine Ministarstvo kulture proglasilo je vinogorje Bucavac kulturnim dobrom Republike Hrvatske, točnije kultiviranim agrarnim krajolikom, što je najviši stupanj zaštite u toj kategoriji.
Specijalna zaštita vinogorja Bucavac, na oko 18 hektara, znači da će se tamo moći uzgajati samo vinova loza sorte babić, trsovi se sade u vlačice opasane suhozidima, a vlačice moraju činiti tirade do mora. Podrazumijeva se samo ekološka proizvodnja s malim prinosima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....