− Ovogodišnja je berba, zbog vremenskih uvjeta, počela s neznatnim zakašnjenjem. Međutim, najvažnije je da je kvaliteta grožđa izvanredna. U ovom trenutku na šibenskom području fokusirali smo se na ovaj vinograd na platou Jadrtovca, gdje smo prije sedam godina, u suradnji sa svojim kooperantom, tvrtkom “San” d.o.o., čiji su vlasnici braća Kursan, na 70-ak hektara zasadili više od 300 tisuća čokota babića, plavca malog i pošipa.
- Babića je više od 90 posto, čime smo dokazali da se i izvan primoštenskog područja može proizvoditi babić vrhunske kvalitete. Osmislili smo vrlo kvalitetan model za obje strane, pri čemu smo mi osigurali sadnice, a kooperanti su preuzeli obvezu da, nakon trogodišnjeg razdoblja odgode, naša ulaganja vraćaju u grožđu uz dva posto kamate. Po istome modelu ušli smo u posao i s više vinogradara na našem području koji su sadili 1000-2000 čokota − kaže Ivan Vranjić, tehnički direktor “Vinoplod-Vinarije” d.o.o. u Šibeniku.
Inače, “Vinoplod” je još prije 20-ak dana počeo berbu grožđa u Vrgorcu, gdje je 50-postotni suvlasnik tamošnjih vinograda koji se prostiru na 250 hektara.
− Na ovim dvjema lokacijama osiguravamo najviše grožđa za svoju preradu u šibenskim pogonima, te ćemo, uz komercijalni otkup od drugih manjih proizvođača grožđa, potpuno zadovoljiti svoje potrebe i kvantitetom i kvalitetom − ističe Vranjić.
Po sada već ustaljenoj praksi, berači u vinograde odlaze s vaučerima preuzetim od državnih službi, tako da se, uz dogovorenu dnevnicu radnicima, uredno plaćaju i svi doprinosi državi. Neto dnevnice berača kreću se od 140 do 200 kuna.
− I ove se godine suočavamo s problemima kako bismo osigurati dovoljno radnika za berbu. Posebno se taj problem javlja u Vrgorcu jer se poklopila berba mandarina i grožđa, te smo zbog toga bili prisiljeni tražiti radnike iz drugih dijelova Hrvatske. Najviše ih se odazvalo iz Slavonije, koja je, očito je, najviše pogođena nezaposlenošću − kaže Ivan Vranjić.
MARIJAN DŽAMBO
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....