U vinogradima drniškog pogona “Dalmacijavina” u ponedjeljak je počela berba merlota.
- Berba grožđa na naših 215 hektara vinograda trajat će između 25 i 30 radnih dana. Očekujemo korektan, prosječan urod i kvalitetu grožđa. Počeli smo berbu isključivo s vlastitom radnom snagom. Pratit ćemo razvoj situacije i odlučiti hoćemo li angažirati i sezonske berače - kazao nam je Tvrtko Topić iz drniškog pogona “Dalmacijavina”.
Međutim, većina velikih vinogradara iz Šibensko-kninske županije još nije ušla u glavni dio sezone branja grožđa. Naime, počela je berba tek sorti koje ranije sazrijevaju, ili za privatne potrebe.
- Vrijeme jematve diktira postotak šećera u grožđu. Zahvaljujući toplom vremenu, grožđe još zrije. Budući da je vremenska prognoza povoljna i za ostatak rujna, vjerujem kako će glavnina grožđa ostati na trsovima još najmanje sedam do deset dana. Inače, očekujemo jednu od boljih godina s grožđem visoke kvalitete - rekao nam je Davorin Pamić iz šibenske Poljoprivredno-savjetodavne službe.
Ni u šibenskoj “Vinoplod-Vinariji” nisu još počeli berbu: - Upravo obilazimo vinograde i mjerimo količinu sladora. Postoji mogućnost da tijekom tjedna počnemo berbu u našim vinogradima u Vrgorcu - ističe Mile Gojanović iz šibenske “Vinarije”.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....