StoryEditorOCM
Arhivu drniškim vinogradima ‘Dalmacijavina’

Za berbu merlota ne treba sezonaca

Piše PSD.
21. rujna 2010. - 11:31

U vinogradima drniškog pogona “Dalmacijavina” u ponedjeljak je počela berba merlota.

- Berba grožđa na naših 215 hektara vinograda trajat će između 25 i 30 radnih dana. Očekujemo korektan, prosječan urod i kvalitetu grožđa. Počeli smo berbu isključivo s vlastitom radnom snagom. Pratit ćemo razvoj situacije i odlučiti hoćemo li angažirati i sezonske berače - kazao nam je Tvrtko Topić iz drniškog pogona “Dalmacijavina”.

Međutim, većina velikih vinogradara iz Šibensko-kninske županije još nije ušla u glavni dio sezone branja grožđa. Naime, počela je berba tek sorti koje ranije sazrijevaju, ili za privatne potrebe.

- Vrijeme jematve diktira postotak šećera u grožđu. Zahvaljujući toplom vremenu, grožđe još zrije. Budući da je vremenska prognoza povoljna i za ostatak rujna, vjerujem kako će glavnina grožđa ostati na trsovima još najmanje sedam do deset dana. Inače, očekujemo jednu od boljih godina s grožđem visoke kvalitete - rekao nam je Davorin Pamić iz šibenske Poljoprivredno-savjetodavne službe.

Ni u šibenskoj “Vinoplod-Vinariji” nisu još počeli berbu: - Upravo obilazimo vinograde i mjerimo količinu sladora. Postoji mogućnost da tijekom tjedna počnemo berbu u našim vinogradima u Vrgorcu - ističe Mile Gojanović iz šibenske “Vinarije”.

k. gulin

16. prosinac 2025 07:41