Ante Reljanović, proslavljeni drniški pršutar i veteran Domovinskog rata, umirovljeni satnik HV-a iz 113. i 142. brigade pokazao se kao dobar prognozer kada je zvao novog šibenskog župana Paška Rakića – praktički susjeda – da ode s njim i ostalim pršutarima iz Šibensko – kninske županije na sajam u Tinjan. Ne samo da su proizvođači pršuta i suhomesnatih delicija iz naše županije bili najbrojniji u Istri i da su tamo – njih dvadesetak – briljirali kao i obično, osvojivši čitav niz medalja i nagrada, nego je to bila jedinstvena prigoda da prvi čovjek naše županije vidi jednu, tvrdi Reljanović, vrhunski organiziranu manifestaciju. U svakom pogledu!
Moramo se organizirati
- ‘Ovakve manifestacije ne znače puno samo nama proizvođačima, koji na njima promoviramo svoje proizvode, nego i svima drugima. To je vrhunska promidžba našeg turizma, načina života, naše povijesne i kulturne baštine, gastronomije. Baš zato sam županu kazao kad smo se vidjeli na Pakovom selu dan ranije prije Tinjana, na obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena, kako se više ne bi smjelo dogoditi da je, primjerice, u Drnišu otvaranje Festivala Drniša u 10 sati ujutro, a u podne u Šibeniku isti taj dan otvaranje Srednjovjekovnog sajma, pa da mi u županiji sami sebi nelojalno konkuriramo?! Moramo to bolje iskoordinirati, da svaka manifestacija dobije maksimalnu pažnju, a ne da jedan dan bude njih pet, a drugi dan nijedna. I moramo već ‘prvi prvog‘ iduće godine znati kad će u toj godini biti festival, kojeg datuma, da nas ozbiljni pršutari iz Austrije, Španjolske, Italije mogu staviti u svoj itinerar, a ne da to organiziramo u zadnji tren, zbrda zdola, kad su najjači igrači iz branše već napravili raspored gdje idu, kada, s kojim kapacitetima. Župan se složio sa mnom u tome i bilo mu je žao što ove godine nije mogao otići s nama u Tinjan, zbog unaprijed preuzetih obaveza, ali nada se svakako dogodine.‘ – veli nam otavički ‘kralj pršuta‘ koji je i ove godine bio zvijezda u Tinjanu sa svoja tri ‘mega‘pršuta od 28 kilograma – u šestoj godini zrenja - za Guinnessovu knjigu rekorda, od svinja teških 500 plus kilograma. Osvojio je zlatni medalju za kvalitetu, kao i pršutane Ponoš iz Sedramića, Bel Cro s Miljevaca, dok je pršutana Nira iz Pakova sela osvojila titulu Šampiona sajma.
Za Michelinove restorane
‘Pored ova tri imao sam i pršute od sedam, osam i devet kilograma u drugoj godini zrenja, te velike i široke, mesnate pancete, od svinja u produćenom tovu, iznad 300 kilograma. Rezali smo ih na stalku, kao pršut, na dugačke fete! U Tinjanu smo promovirali i naš novi proizvod, svinjske obrazine, podvoljak, ili ‘guanciale‘, bez kojeg je, recimo, nezamisliva carbonara, kojeg trenutno imam u ponudi i kojeg radim za restorane s Michelinovom zvjezdicom, poput ‘Bobe‘ na Murteru, Pellegrinija našeg Rudija Štefana u Šibeniku, Taj Mahal u Dubrovniku.‘ - kazao nam je Reljanović koji proizvodi i druge suhomesnate proizvode, poput aromatiziranog suhog svinjskog vrata, ‘šokola‘, aromatizirane pečenice s masnim dijelom, koja se u zadnje vrijeme sve više traži. - ‘Napravio sam i novi veliki stalak za mega pršute, jedan veliki od ‘20 plus‘ kilograma, iz edicije za Guinnessa uskoro ću rezati u Rixosu u Dubrovniku te u zagrebačkoj Esplanadi. Kod mene je uvijek dinamično, nikad nema odmora, uvijek morate s nečim novim i zanimljivim intrigirati tržište.!‘
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....