StoryEditorOCM
Obalakazne oko 9000 eura

Ugostitelji na udaru inspekcija, našli im teške propuste!; ‘Zatvaram i svima dajem otkaz, opalili su mi golemu kaznu!‘

Piše Dijana Turić
14. srpnja 2025. - 20:10

- Ovo stanje nikako nije normalno, pa njih sedmero inspektora upalo nam je u restoran usred bijela dana i tražili su sve moguće i nemoguće. Sezona nam je ionako loša, a najmanja kazna svakog ugostitelja, trgovca ili pekara iznosi oko 9 tisuća eura. Inspektori su iz Bjelovara i danima obilaze sve restorane, kafiće, objekte brze prehrane, male trgovine i pekarnice.

Ne možemo normalno raditi, a treba isplatiti plaće radnicima i zato nas oko 200 razmišlja o 24-satnom štrajku usred sezone pa ćemo svi biti zatvoreni - pričaju nam razočarani makarski ugostitelji.

image

Inspektori su nadzor obavili i u pizzeriji ‘‘Domina‘‘ koja je zatvorila vrata zbog ‘‘tehničkih poteškoća‘‘

Ivo Ravlić/Cropix

Nakon inspekcijskog obilaska, pizzerija ‘‘Domina‘‘ zatvorila je vrata zbog ‘‘tehničkih poteškoća‘‘, a plažni objekt ‘‘Providenca‘‘ ‘‘samo na jedan dan‘‘.

Riječ je o koordiniranim inspekcijskim nadzorima u turističkoj sezoni i inspektorima Državnog inspektorata - turističkoj, sanitarnoj, tržišnoj, inspekciji rada u području radnih odnosa i zaštite na radu i inspekciji opreme pod tlakom te inspekciji Ministarstva financija.

image

Popularni plažni objekt ‘‘Providenca‘‘ zatvorio je ‘‘samo na jedan dan‘‘

Ivo Ravlić/Cropix
image

Bašta ‘‘Providence‘‘ bila je prazna usred sezone

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je navedeno na web stranici Državnog inspektorata, 12 inspekcija je koordiniranih 3260 nadzora obavljalo i od 12. svibnja do 29. lipnja u 859 objekata diljem cijele Hrvatske.

image

Restoran Hrpina do prije dvije godine poslovao je na Trgu Hrpina gdje više nije mogao raditi jer mu je Grad zabranio korištenje javno-prometne površine za štekat

Ivo Ravlić/Cropix

Jedan od ogorčenih makarskih ugostitelja je i Aljoša Špec, vlasnik restorana ‘‘Hrpina‘‘ koji je nakon inspekcijskih nadzora, odlučio trajno zatvoriti restoran čija je tradicija duga 51 godinu od čega je 17 godina pod kormilom njegove supruge Ane.

- Inspekcije su u restoranu bile prije dva dana, a danas sam odjavio obrt, stavio ključ u bravu, dao otkaz devetorici radnika i pozdravio se s ovim poslom. Ovakvo poniženje nisam doživio nikada u životu - znači sedmero inspektora u restoranu je boravilo devet i pol sati s time da pet sati nisu dali osoblju da izađe vani jer su zaključali vrata.

Nema što nam nisu tražili i brojili - od kesica šećera do kvalitete leda, a iz hladnjače su iznijeli 10 kilograma zaleđenih lignji i hobotnica i kaznili nas jer im se na sviđa način pohrane nakon čega su sve zalili domestosom.

‘Nečuveno i gadljivo‘

- Pa to je zbilja nečuveno i gadljivo. Za sada su mi izdali kazne od oko 8 tisuća eura, a još čekam onu za vreće zaleđene hrane.

Pa kazna od 9500 eura iznosi za nebaždarenu vagu i i onda mi inspektor da broj telefona tvrtke iz Solina kod koje mogu kupiti vagu. Jedini cilj im je bio upropastiti nam svima sezonu i uzeti novac, a ionako sam u minusu jer sam radio cijelu zimu kada nije bilo posla. I sada mi dođe njih sedmero u ovoj ionako lošoj sezoni i masakriraju me do kraja - kazuje nam Špec koji je do jučer imao prijavljenih devetero radnika od čega sedmero na neodređeno.

Kako nadodaje, inspektori su u ‘‘Hrpini‘‘ otvarali svaku ladicu i ormariće, čak pitali čija je čija majica, a najviše su se bazirali na radnike koji nemaju položen tečaj zaštite na radu.

- Neka su inspektori odradili svoj posao, ali me samo zanima jesu li ‘češljali‘ restorane koji posluju u hotelima i zašto su se okomili na nas male obrtnike. Da nisam trajno zatvorio restoran, bez razmišljanja bih se odazvao štrajku usred sezone pa neka turisti vide kako se živi u Makarskoj - kazuje Špec.

image

U Makarskoj se odvijaju koordinirani inspekcijski nadzori Državnog inspektorata

Goran Šebelić/Cropix

Inače, kako navode iz Državnog inspektorata, u posljednjim inspekcijskim nadzorima predsezoni i sezoni, najčešće povrede propisa koje su utvrdili turistički inspektori odnose se na neispunjavanje propisanih minimalnih uvjeta u pogledu uređenja i opreme objekata.

Od neispunjenih minimalnih uvjeta do neprijavljenih radnika

Sanitarna inspekcija je, među ostalim, utvrdila kako djelatnici nemaju položen tečaj zdravstvenog odgoja, ne provode se interne kontrole mikrobiološke čistoće i uzorkovanja hrane, ne provodi se sustav samokontrole temeljen na HACCP principima, uvjeti pripreme hrane su nehigijenski te nije uspostavljena interna sljedivost hrane životinjskog podrijetla.

Inspekcija rada u području radnih odnosa utvrdila je nekoliko slučajeva u kojima radnici nisu bili prijavljeni na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, kao i nezakonit rad državljana trećih zemalja te nevođenje evidencije o radnom vremenu sukladno propisima.

Najviše upravnih mjera inspekcije rada u području zaštite na radu odnosilo se na privremeno udaljavanje radnika s mjesta rada zbog nepodnošenja dokaza o osposobljenosti za rad na siguran način, zabranu korištenja neispravnih sredstava rada i osobne zaštitne opreme i neprovođenje praktičnih vježbi evakuacije i spašavanja.

Tržišna inspekcija utvrdila je neisticanje maloprodajnih cijena i uvjeta prodaje, obavijesti o načinu podnošenja prigovora potrošača, obavljanje neregistrirane djelatnosti od strane fizičkih osoba, povrede vezane uz isprave o stanju robe te nepoštivanje Odluka o izravnim mjerama kontrole cijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:41