Kako su nekada jeli stari Grci, prije više od 2400 godine, ovo ljeto imat će priliku kušati i probati i putnici namjernici, odnosno svi oni koji se nađu u Starom Gradu, antičkom Paizu na otoku Hvaru.
Naime, na meniju dva starogradska restorana „Kod barba Luke” i „Eremitaž” možete probati jela starih Grka, a sve u sklopu projekta „Faros na tanjuru”.
- To je i naziv naše kuharice, autorice Ivane Ožanić Roguljić, sa svim receptima koja su se nekada spremala u Hori, danas Starogradskom polju, najbolje očuvanom grčkom katastru, odnosno parcelizaciji zemlje na Mediteranu. I uspjeli smo te "ricete" sačuvati do danas.
Istraživanja su na kraju „iznjedrila” ukupno dvadeset i tri jela, a sada imamo priliku sve to kušati, imati u svakodnevnoj ponudi i domicilnih ugostiteljskih objekata - uvodi nas u priču o projektu „Faros na tanjuru” koji se provodi tri godine zaredom, od 2022. do 2024. godine, Vinko Tarbušković, čelnik Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, pa prisnažuje:
Tradicija i arheologija
- Spajamo tradiciju i arheologiju s modernim pristupom istraživanja kulinarske baštine. I što je najvažnije, sada naša istraživanja imaju implementaciju u svakodnevnom životu.
Prvo su stari „riceti” oživljeni kroz radionice za učenike Srednje škole Hvar-izdvojena lokacija Jelsa, koji su pod mentoriranjem profesora Viktorije Čolić Majić i Andreja Petrića, pripremili jela, tijekom 2023. godine. Da bi koncem 2024. godine organizirana i edukacija majstora-kuhara, koji će u restoranima i spremati jela za goste, po starim antičkim receptima.
A što će se to naći u ponudi, koja su to jela koja predstavljanju Faros na pjatu?
- Evo za početak Zeusova torta, od slanutka s metvicom i medom, pa slatko umotano u list loze Thrion, zatim Toronejska tuna... Puno je tu delicija, kao što je kozji sir pržen na medu, to je grčka tradicija sačuvana i danas u selu Dol. Imamo i zanimljivo jelo Basynias sa narom i datuljama, pa konzervanse koje su radili od meda i začina...na 160 stranica kuharice nudimo široku lepezu i samih recepata, ali i cijelu priču o grčkoj hrani, mitologiji i kultovima, okusi onostranog odnosno hrana kao dio pogrebnih običaja u antičkoj Isi.
Na meniju su stari Grci najčešće imali variva, mahunarke i povrće je činilo osnovicu prehrane, uz veliku ponudu jela od ribe, gdje je preferirana hobotnica, ali i tuna te morski pas koji su se spremali zamotani u list smokve.
Jela bogova
Kao i mesa, spremljenog na ražnju, jarići, janjci, ali i zečevi, te ptice. Uz obvezan sir bilo kozji ili ovčji.
Sve uz kvalitetno maslinovo ulje, ali i vrhunsko vino, te začine češnjak i luk, uz lovor i korijandar, ali i kumin te anis, kadulja...
I kupus im je bio uobičajena namirnica, kao i divlja blitva i kopriva, dok im je med bio glavi zaslađivač, jer u to doba šećer, u današnjem obliku nije bio poznat.
- Uz mentoriranje profesora Viktorije Čolić Majić za slatka jela te Andreja Petrića za slana jela, obučeni su djelatnici restorana koji će sada ta stara, tradicijska jela antike, predstaviti gostima u modernom ruhu. Na kraju ljeta imat ćemo rezultate primjene u praksi, reakciju gostiju. Sve kao uvod u našu završnu manifestaciju 19. i 20. rujna, kada ćemo, osim delicija na stolu i priče o gastronomiji, uz predstavljanje kuharice, imati i uprizorenje jednog antičkog komada iz Homerove Ilijade u izvedbi učenika Klasične gimnazije iz Splita – precizirao je još jedno događanje u sklopu projekta, bolje reći priče o „Farosu na tanjuru", Vinko Tarbušković, dodajući:
- Imali smo promociju kuharice u travnju u Zagrebu, pa u svibnju u Splitu, a treća zadnja je i promocija na našem otoku, u našem Paizu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....