Dok se u Slavoniji svinje kolju, dotle se na Braču okreću na ražnju. Na otoku janjetine na ražnju se najčešće okreću janjci, ponekad i odojci, ali je svinja prava rijetkost.
Na tu ideju došla je skupina prijatelja iz Supetra, predvođeni odvjetnikom Josipom Anzulovićem Miroševićem pa je tako na ražnju završila svinja teška čak 125 kilograma. Specijalni ražanj za nju, dug preko 4 metra, od inoksa, izradio je u svojoj radionici Andrej Lirica iz Nerežišća. Na Braču se ni najstariji ne sjećaju da se tolika svinja okretala na ražnju.
U najtežoj situaciji našao se Manuel Gospodnetić koji je dobio zadatak da prasca ispeče.
- S obzirom na to da sam do sada pekao prasce koji nisu bili teži od 60 kilograma, ovaj mi se u prvi mah doimao poput grdosije - kazao je Manuel, koji se potom uhvatio ukoštac sa svim izazovima.
Veterinar odobrio
Svinja je kupljena u Gornjem Humcu, a prije nego je završila na ražnju u Supetru pregledao ju je veterinar dr. Mate Ćule i izdao potvrdu o njezinoj zdravstvenoj ispravnosti. Manuel je pekao svinju gotovo 12 sati, od sedam navečer do sedam ujutro. Dakle, čitavu noć, nije bilo ni spavanja ni predaha.
- Dolazili su preko noći naši ljudi, ali i stranci koji su tuda prolazili i gledali tu zanimljivu sliku. Mrkla noć, vatra plamti, a svinja se okreće na ražnju.
Da bi ispekao toliku svinju, potrošio je tri metra bračke česmine, a metar bračke česmine čini polovicu prostornog metra. Žar je, pojasnio je Manuel, trebalo postupno nanositi i biti maksimalno oprezan.
Kada ga je skinuo s ražnja, trebalo mu je još sat i pol vremena da ga rasiječe. Međutim, najveće zadovoljstvo mu je bilo što je od svih onih koji su probali svinjetinu dobio - čistu peticu.
Svi oni koji su u tome sudjelovali, ali i slučajni prolaznici, mogli su u ugostiteljskom objektu „Sweet Life“ besplatno probati svinjetinu s ražnja, rijetku bračku deliciju. Ukusnih zalogaja bilo je napretek.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....