StoryEditorOCM
Splitkrcato

Puna ribarnica ‘kraljice mora‘, nauljite gradele: ‘Komade od 35 - 40 ‘deki‘ dilimo, ali ovi ludi svit ništa neće...‘

Piše Lara Baković
30. listopada 2025. - 11:34

Tri šjore i tri stara recepta, riba na gradele ili u pećnicu, gdje kupiti i po kojoj cijeni – sve smo danas provjerili na splitskoj Peškariji.

Čini se kako je ribarnica puna orade pa je ovo, pak, najbolje vrijeme za pripremu ribljeg ručka, cijene se vrte od 10 do 20 eura, a o čemu ovise, objasnila je prodavačica Željka.

– Ovisi koliko je ima, ako je ima puno, to se ne može prodat pa je cijena niža. Ovisi i o veličini, ona od 25 dag ne može bit ista ka i ona od 30 ili priko 60 dag. Sad najviše ima od 35-40 dag za 10-15 eura. U odnosu na ostalu ribu, ona je sada jeftina jer je ima puno – kaže Željka.

image

Evo orada

Lara Baković/

Uključila se i kolegica Ane:

– Sad je sezona, sad je ima ajme. Dilimo doslovno, ali ovi ludi svit ništa neće da kupuje. Cijena ovisi o ulovu, ponuda i potražnja.

Naše tri sugovornice su nam otkrile i recepte kako najbolje spremiti oradu. Šjora Ane kaže da ona ne sprema ništa za šta triba više od pola sata pa je njezin recept možda najbolji izbor za one koji nemaju puno vremena:

– Riba se očisti, posoli i poulji pa se napravi na teflon tavu. Dvi-tri minute s jedne, dvi-tri minute s druge i gotovo. A za prilog, sad je sezona slatkog mladog kupusa, možeš njega izribat na salatu, ili izribat ciklu isto na salatu. Eventualno, sad će počet i špinjača pa malo na ulje ili na enpre, to ljubi samo tako.

image

Željka, Ane i Silvana na splitskoj Peškariji

Lara Baković/
image

Prodavačice Silvana i Željka

Lara Baković/

Silvana s Peškarije ipak bira ribu pripremiti u pećnici s povrćem.

– Stavite je u pećnicu s povrćem, možete stavit balancanu, krumpir. Povrće čuva vlažnost ribe, ne suši je jer ima svoju tekućinu koju pušta za vrime pečenja, sve bude u toću, a odozgo bude lipo hrskavo. Pečete oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Čim je povrće gotovo, gotovo je sve.

Šećer na kraju je vrlo jednostavan recept gospođe Željke.

– Ne mislin se ja puno, iman gradele i spreman samo na gradele. Može i s povrćen, krumpirom, kako god.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. listopad 2025 11:41