StoryEditorOCM
Splitko to more platit

Jeste li se za sv. Duju počastili prvim trišnjama? Ako i jeste, kilo sigurno niste kupili!: ‘Ka‘ franje, a vidi cijene!‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
8. svibnja 2025. - 14:19

A što mislite koliko su trišnje ove godine na splitskom Pazaru, jeli im cijena viša nego lani? Eto hvala sv.Duji, zadržao ih je na lanjskoj, mora biti da su jedini artikl pod Splitom koji nije doživio skok uvis preko svjetskog rekorda. Da vam otkrijemo, 10 eura su po kilu, i po toliko se nude na dva mjesta. Ima ih i na trećem, tu su 14 eura po kilu. Ali koliko smo vidjeli nije splitski svit lud da se "ita" kako bi susjedima pokaza da može i više i jače. Mislili smo da su došle na pazar po prvi put na sv. Duju, ali ispravili su nas na banku OPG Mihanović, i naveli nam kako ih je već bilo i na Prvi maja.

image

Prve splitske trešnje

Jakov Prkić/Cropix
image

Kilo velikih deset eura

Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

-Poludile ka i vrime, ka i cijene, ka i ludi svit. Sve naopako, van škvare – kažu nam kupci.

Ima još jedna dobra vijest, mogu se naći i za osam eura za kilo, ali to su malo manje bobe. I nisu baš tako ‘zeru ko franja‘ kako nam je jedan nezadovoljni kupac objasnio. Probali smo ih, slatke baš lipo, a i kupovale su se, nisu ljudi štedjeli novčanik. Jesu li domaće, pitamo:

-Nego kako, Žrnovnica im je bila dom. Znači deset eura velike, osam malo manje. A kako prepoznat da su domaće? Po dvi stvari, vidiš kako se caklina sjaji. Drugo, ako joj je cijena 25 eura, onda znaš da nije naša – kažu nam na banku.

image

VRgoiračke jagode mirišu Pazarom

Jakov Prkić/Cropix

Ima i jagoda, šire se po pazaru, mirišu, kilogram dođe šest eura. Posudica velikih, sočnih, slatkih iz vrgoračkog kraja 4 eura. Kupuju se ovih dana, evo primjerice, uzeo ih je i Juraj Politeo, koji je u điradu poveo svog unuka Maura Politea. I ako malo pomalo njih dvije nogu pod nogu. Kako su Juraja na Rivu dovodili njegovi mater i otac, tako je Juraj onda naučio i svoga sina, sada i unuka. Je li se što promijenilo, pitamo ga.

image

Dida Juraj Politeo i unuk mu Mauro Politeo
 

Jakov Prkić/Cropix

-Tradicija je tradicija, ona se prenosi s kolina na kolino. Ali nekada smo za sv.Duju kupovali fritule, a sada kupujemo jagode. Evo ih u kesi. A trišnje, ništa još. I skupe su sada, a i nisu još zrile. Polako, ima vrimena – kaže barba Juraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 01:11