StoryEditorOCM
Splitteški bezobrazluk

Limunada 9 eura, a jedan limun košta 50 centi?! A pogledajte kako nas splitski ugostitelji ‘deru‘ na bifteku, ribi...

Piše Ivica Marković
15. rujna 2025. - 19:12

Ljeto je pri kraju, turisti odlaze i kada smo pomislili kako je "guljenje" pri kraju, ono se nastavlja.

Naravno, riječ je o cijenama u splitskim ugostiteljskim objektima. Ovo su tri kratke priče, troje naših sugrađana, koji su željeli ostati anonimni. Požalili su nam se da su u posljednjih nekoliko dana doživjeli "cjenovni šok". Važno je u ovom uvodu napomenuti kako se radi o ljudima dobre, rekli bismo, odlične platežne moći, kojima nije problem platiti, ali koji jednostavno ne žele da ih netko "čini budalama".

Priča prva

U jednom ugostiteljskom objektu u Ulici Domovinskog rata naša je sugovornica ponekad voljela nešto prezalogajiti, onako za marendu. Često bi naručila filet lubina (bez priloga) i ta bi je porcija koštala 15 eura. I to joj je nekako bilo prihvatljivo. No nedavno je došla u isti ugostiteljski objekt i vidjela da je porcija fileta lubina preko noći skočila s 15 na 20 eura. Dakle, nekih 33 posto.

– Ma ne bi ga više izila da mi triba za zdravlje. Kako ih nije sram. Pa taj filet zamrznutog lubina u nabavi košta ispod 10 eura, i to kilogram. Ispeče ti te dvi fetice lubina na električnu ploču, čak ne na gradele, i to ti naplati 20 eura – kazuje nam naša sugovornica.

I zaista, kilogram zamrznutog lubina u opskrbi, gdje nabavlja pola splitskih ugostitelja, košta manje od 10 eura. Kako se od kilograma može napraviti četiri porcije, ispada da na potrošenih manje od 10 eura na ovim porcijama ugostitelj zaradi najmanje 80 eura. Odnosno, 700 posto više negoli je potrošio u nabavi. I sada kada ti takav ugostitelj naplati još prilog i piće, ispada da ta marenda za jednu osobu košta oko 30 eura, iliti više od nekadašnjih 220 kuna.

image
Ilustracija/Shutterstock

Priča druga

Jedan naš sugrađanin voli svako malo otići u jedan splitski hotel koji ima lijepu terasu, na kojoj je ugodno sjediti i pijuckati. I tako on tu i tamo ode na tu terasu i voli popiti limunadu. I pio je on limunadu u tom hotelu na toj terasi prije ljeta. Cijena je bila "prihvatljivih" četiri eura (nekadašnjih 30 kuna).

Međutim, ljeto se bližilo i hotelski šefovi odlučili su podignuti cijenu limunade na šest eura (nekadašnjih 45 kuna). I podignuli su. Naš je sugrađanin i dalje odlazio na tu terasu i pio limunadu, iako mu nije bilo jasno zašto je limunada poskupjela za 50 posto.

– Cijena goriva stagnira, limuni ne poskupljuju, struja isto stagnira, a cijena limunade od dva ili dva i pol deca, u kojoj ima leda pa te j... na Arhimedov zakon  – govori naš sugovornik.

image

Limunada je na terasi poznatoga splitskog hotela od lipnja poskupjela 120 posto

Shutterstock/Shutterstock

No njegovu čuđenju tu nije bio kraj. Nastavio je on dolaziti i po nepopularnoj cijeni od šest eura piti limunadu, da bi sada, prije nekoliko dana, doživio još veći šok.

– Ta ista limunada, na kraju lita, na istoj teraci skače sa šest na devet eura (više od 67 nekadašnjih kunića), dakle ponovno za 50 posto, u odnosu na "dignutu" cijenu od šest eura. Dakle, limunada je na toj teraci, od travnja ili svibnja ove godine, poskupila za više od 120 posto. Zašto? – pita se naš sugovornik.

Cijena kilograma limuna varira od tri do četiri eura. U kilogramu ima oko sedam limuna (ovisi o tome koliki su). Od toga kilograma, kako mi kažu splitski ugostitelji, može se napraviti sedam limunada, ako ugostitelj stavlja cijeli limun u limunadu, a mnogi stavljaju samo pola limuna, onako da "zasmrde vodu", pa tako ispada da bi od sedam limuna i 14 polovica mogli napraviti 14 limunada.

No uzmimo da naprave sedam limunada. Svaka od tih sedam limunada na toj terasi košta devet eura, dakle to je ukupno 63 eura, a za nabavu kilograma limuna potrošili su četiri eura. Dakle, njihova zarada veća je od 1475 posto ako su stavljali u limunadu cijeli limun, a ako su stavljali pola limuna, zarada je 2950 posto.

Priča treća

– Znaš li zašto ugostitelji sada podižu cijene? Iz jednostavnog razloga jer su mnogi ovog ljeta sa svojim nerazumnim cijenama "klekli" i nisu zaradili onoliko koliko su mislili da će zaraditi, a gostiju još nešto ima, vrte se po gradu, pa hoće njih dodatno "oguliti" – kaže mi poznati splitski ugostitelj, vlasnik restorana.

Za primjer nam daje cijenu bifteka u nabavi i cijenu tog istog bifteka na pjatu.

– Porcija bifteka od 250 grama (jedan biftek), vakumiranog i zaleđenog, u nabavi je sedam eura. On je očišćen i već pripremljen za pečenje. Jedan restoran u Splitu prije nekoliko dana podignuo je cijenu tog i takvog bifteka, koji je u nabavi sedam eura, na više od 40 eura, s prilogom. A što je prilog? Malo blitve, ne veće vrijednosti od jedan euro, ili pomfrit... Dakle, zarada veća od 450 posto. Zašto cijene idu gore kada gorivo ne poskupljuje, struja ne poskupljuje, brašno je pojeftinilo... – kazuje naš sugovornik ugostitelj.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

Dobro, upitali smo ga dalje, ali vaši kolege ugostitelji reći će da oni od te prodajne cijene moraju platiti konobare, struju, pečenje bifteka, vodu...

– Normalan odnos je jedan naprema, recimo, maksimalno 3,5. Dakle, ako nešto u nabavi košta jedan euro, u prodaji ne može biti više od 3,5 eura. A ovako, da je odnos jedan naprema pet, šest ili sedam, ma to je suludo.

Ministrov pad

Tim ugostiteljima koji su podignuli cijenu bifteka na više od 40 eura, kada sve svoje troškove ukalkuliraju u tu cijenu, ostaje 30 eura. Ja i moji prijatelji smo u jednom gradu države koja je u Europskoj uniji, gdje je puno veći standard i gdje puno više dolazi turista nego u cijelu Hrvatsku zajedno, plaćali biftek od 300 grama 18 eura. To je prihvatljivo i normalno, a ove naše cijene su sulude – zaključuje naš sugovornik.

A ministar Tonći Glavina onda govori da u pojedinim dijelovima ljeta imamo lagani pad u odnosu na prošlu godinu u turizmu. Budimo sretni da nemamo još uvijek slobodni pad, a i on će uskoro doći, ako cijene budu ovako divljale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 10:12