U Ugostiteljsko turističkoj školi u Splitu puno je šušta, gušta i budućih kuharskih nada. Završen je prvi dan međužupanijskog natjecanja "World Skills Croatia" koje se 18. 19. i 20. veljače održava u ovoj obrazovnoj ustanovi.
Provodi se ukupno šest natjecanja u znanju i vještinama u sektoru turizma i ugostiteljstva, a učenici koji osvoje prva dva mjesta plasirat će se na državno natjecanje "WorldSkills Croatia", najveći obrazovni događaju u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.
- Danas su na redu bili kuharstvo i ugostiteljsko posluživanje. Natječe se 13 učenika kuhara i devet konobara, a učenici su stigli iz područja od Dubrovnika do Paga, odnosno iz 20 škola koji obrazuju učenike u ovim sektorima.
Radi se o najvećim talentima pa je važno da ih popratimo i uvjerimo se u njihove sposobnosti i kompetencije. Natjecatelji su većinom učenici završnih razreda, koji bi već za nekoliko mjeseci trebali biti na tržištu rada i pomoći našem ugostiteljstvu da se nosi s problemom manjka radne snage - kaže ravnatelj Ivo Bilić.
Sutra su na redu pomoćni kuhari i slastičari, a prekosutra turističke discipline: poslovanje za recepcijom te poslovanje turističke destinacije. Sve to odvija se u modernom i novoopremljenom prostoru škole koji bi trebao biti svečano otvoren za 15-ak dana tvrdi Tomislav Đonlić, pročelnik za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije.
- Škola već funkcionira, nastava se odvija, a potrebno je neko vrijeme da se učenici naviknu na funkcioniranje u novom objektu. Smatram da su uvjeti više nego izvrsni, škola je na ponos gradu i županiji. Županija je financirala 50 posto ovog projekta, a ostatak iznosa je dobiven iz EU fondova. Ukupna vrijednost projekta je 24 milijuna eura.
Misao vodilja nam je bila stvaranje referentnog mjesta za obrazovanje djece, ali i odraslih koji će moći pohađati formalne i neformalne edukacije kako bi bili konkurentniji na tržištu. Turizam i ugostiteljstvo su sektori koji su važni za Republiku Hrvatsku, radi se o granama u koje moramo konstantno ulagati i unapređivati ih - tvrdi Đonlić.
Glavne zvijezde dana definitivno su bili učenici, a za pokoji savjet i podršku bio je zadužen poznati chef Hrvoje Zirojević.
- Zadana tema je ovog puta quiche lorraine - francuski klasik s prhkim tijestom. Vidjet ćemo u izvedbi za koje modifikacije su se odlučili učenici. Imaju recepture, napisali su normative, sve točno onako kako treba. Za glavno jelo pripremaju pileći zabatak. Mogu reći da su za sada super svi natjecatelji, pedantni, uredni, tehnika je već tu.
Pokušavamo ih ne ometati previše, eventualno ispravimo neke sitnice, s mentorima su već prošli pripremu ovih jela. Ozbiljno su prihvatili ovaj zadatak. Uvijek je lijepo sudjelovati u ovakvim događajima, mladi kuhari su dio moje kuharske karijere. Zadovoljstvo je prenositi znanje da i oni postanu kvalitetniji i bolji kuhari i ljudi - rekao je Zirojević.
Među natjecateljima je bio Duje Kečkemet, učenik Privatne srednje škole Wallner.
- Jako rano sam se zainteresirano za kuhanje, primarno gledajući majku i baku. Kasnije sam počeo pratiti kulinarske emisije i jednostavno se zaljubio. Trenutačno mi je najveći uzor Marko Đurašević koji mi je ujedno i mentor. Vjerno pratim i rad Hrvoja Zirojevića te Gordona Ramsayja.
Obožavam raditi s ribom i mesom, a i deserti su mi jako zanimljivi. Natjecanje je malo stresno, ali za sada sve ide dobro, da se malo ubrzam bilo bi bolje. Nakon završene škole plan je raditi u restoranima i jednog dana otvoriti nešto svoje - kazao je ovaj mladi kuhar.
Uzore u bakama je pronašla i njegova kolegica, Petra Gudelj, učenica Obrtničko industrijske škole u Imotskom. Petra kaže da je atmosfera na natjecanju opuštena, a priprema jela ide po planu. Nakon završenog četvrtog stupnja, želja joj je postati profesorica kuharstva.
Iako se slastičari natječu sutra, danas su gostima pripremale deserte Marija Tošić i Petra Filipović iz Ugostiteljsko turističke škole Split. S kolegama su napravile kolač od mrkve, kroasane od čokolade, ušećerene bademe, pitu od sira, arancine, savijaču od jabuka i ruske šubare.
- Sudjelovali su učenici iz više razreda slastičara. Jednog dana bismo željele imati svoju slastičarnicu, a najveći uzor su naši profesori koji nam daju podršku, ispravljaju naše pogreške i uvijek im se možemo obratiti za savjet - tvrde Petra i Marija.
Profesorica Cvita Lolić, koja u splitskoj školi radi već 30 godina, prezadovoljna je radom svojih učenika.
- Ne mogu objasniti koliko sam sretna što smo dobili novi kabinet, samo mi je žao što ću za godinu dana ići u mirovinu. Divno je u ovakvim uvjetima prenositi znanje učenicima, da mogu ne bih uopće izlazila iz ovog prostora. Primijetila sam i da s godinama raste interes za slastičarstvo, za što su svakako zaslužne društvene mreže, natjecanja i, naravno, naša škola - zaključuje Lolić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....