StoryEditorOCM
Splitmore nas hrani

Novinari portala upalili drugu svijeću na ‘Gastroadventu‘ inspiriranom morem: ‘To nije samo hrana, nego i lijek‘

Piše M. G.
7. prosinca 2025. - 14:14

Novinari portala upalili su drugu adventsku svijeću na Prokurativama u sklopu manifestacije "Gastroadvent", a njezino svjetlo pada na more, opisuje splitska nutricionistica Olja Martinić, autorica spomenutog projekta.

Ovogodišnji "Gastroadvent" održava se pod geslom "Neka ocean diše", posuđenim sloganom 3. UN-ove konferencije iz Nice i Europskog pakta o oceanima koji imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana. Okosnica je "Gastroadventa" nutricionistice Martinić more i njegovi plodovi, zbog čega se u realizaciju njezina aktualnog blagdanskog projekta uključio i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo, relevantna adresa znanja i novih znanstvenih spoznaja o pravilnom gospodarenju morem.

image

Na paljenju druge adventske svijeće novinarima su se pridružili i Igor Stanišić, Alijana Vukšić, Barbara Bolanča Zorica, Matea Dorčić, Tihana Bodlović, Andrija Marasović i Alen Šimović

Saša Burić/Cropix

"More nas hrani i vrhunska astronomija nezamisliva je bez hrane koju more daje. To nije samo hrana, nego i lijek. Lijepa crvena boja škampa, kozica, lososa, trlje, kokota i drugih ružičastih biljaka i morskih bića potječe od astaksantina. To je najsnažniji antioksidans, a radi se o pigmentu iz skupine karotenoida. Astaksantin štiti naše stanice od oksidativnog stresa. Bolje se razumije ako kažemo da štiti od karcinoma. Ljeti su mudre mame pripremale kozice te umakale kruh, koji bi postao ružičast, i davale ga dječici. Time su štitili probavni sustav od nametnika", kaže Olja Martinić, ističući kako more pruža podršku našem zdravlju – srcu, vidu, koži i cijelom organizmu ("u tome sudjeluju i rak samac, hlapovi te ribe koje se hrane algama").

image
Saša Burić/Cropix

Stoga je ovogodišnji "Gastroadvent" posvećen inspirativnim jelima s poznatim, ali i manje poznatim namirnicama koje more daje. Gastronomski tim Adventa na Prokurativama je u povodu paljenja druge adventske svijeće i prigodnog druženja pripremio morsku pizzu s inćunima, fritule s bakalarom, salatu od hobotnice s ledenim čipsom, proteinski burger od bijele ribe, jadransku tunu u savuru, kao i trokutiće od bakalara za klizače.

image
Saša Burić/Cropix

Prigodni, morem i otocima inspiriran adventski vijenac od lažine izradila je Katja Karmelić s ciljem podizanja svijesti o očuvanju posidonije, pluća našeg mora. Završila je Školu likovnih umjetnosti te zlatarstvo u Splitu, a osim što se bavi umjetničkim radom, zaposlena je i u Centru za osobe s poteškoćama u razvoju kao radna instruktorica u likovnoj radionici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 23:10