Možda neki dalmatinski vinoljupci još nisu čuli za baranjsko blago, surduke ili, primjerice, duboke tunele iskopane u liticama brda u kojima su domaći na stalnoj temperaturi od 12 do 14 stupnjeva čuvali vino i hranu, ali svakako jesu za ono što baranjski kraj, najveća vinorodna regija naše zemlje, čuva u njedrima brežuljaka i ravnina istočnog dijela Hrvatske. Tu na prostoru Mons Aureusa, takozvane Zlatne gore, leži drevno znanje uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Iz tog kraja dolazi lepeza prepoznatljivih sorti koje oduševljavaju nepca brojnih vinoljubaca.
Nije slučajno baranjsko zlato proteklog vikenda bilo jedna od odabranih tema radionice, pod organizacijom Slobodne Dalmacije, održane na 11. Festivalu vina i vinskih delicija "Vinski podrum". S jedne strane gatori, a s druge podrumi Dioklecijanove palače. S jedne strane probrana kapljica sa sjeveroistoka zemlje i kraja koji Dunav oblikuje svojim tokom, te s druge strane mnoštvo ljudi koji su odlučili čuti ponešto više o vinogorju tog kraja.
Vina Mons Aureusa na radionici pod nazivom "Zlato iz Baranje - Vinska vertikala Mons Aureus" posložila su se tako da je kušanje započelo Pinotom sivim 2021., profinjene svježine, nježne arome i besprijekorne ravnoteže. Ovo bijelo vino očaralo je goste radionice kristalnom svjetložutom bojom s nježnim zelenkastim odsjajem, aromom bijelog cvijeća, kruške, zelene jabuke i citrusnih nota.
Niz je nastavila Mons Aureus Graševina 2020., koja odiše finoćom i izvrsnim balansom, pokazavši sav svoj raskoš i nije slučajnost da je baš ova graševina osvojila srebrnu medalju 2023. godine na Decanteru s 93 osvojena boda uz brojne druge nagrade na domaćim i ostalim međunarodnim natjecanjima.
Goste radionice oduševio je osvježavajući Rosé, remek-djelo rađeno od Syraha, napravljenog kao korak sa suhog na polusuho vino. Kušala se i nadaleko hvaljena Kadarka, autohtona mađarska sorta, dugi niz godina jako zastupljena u Baranji, koja je opet doživjela renesansu.
Degustirale su se i perjanice Mons Aureusa, robusni Merlot, hrabri Cabernet Sauvignon, sorte koje uvijek oduševljavaju. Merlot u vinogradima Mons Aureusa daje posebnu, robusnu interpretaciju. U podunavskom terroiru, gdje se spajaju plodna tla i sunčane padine planine, Merlot razvija puninu okusa, dubinu boje i izražene tanine.
Za kraj vinske vertikale, voditelj radionice sommelier Ljubo Poštenjak odabrao je Cabernet Sauvignon, plemenitu crnu sortu svijeta koja zauzima posebno mjesto i u vinogradima Mons Aureusa. Ovo je vino snažne strukture i duboke rubinske boje, razvijenog kompleksnog aromatskog profila: crnog ribiza, borovnice, suhe šljive, uz nijanse cedrovine, duhana i tamne čokolade. Oduševilo je sudionike radionice, a raskoš ovog vina iz berbe 2018. godine potvrđena je s 88 bodova i broncom na Decanteru.
Teško bismo tu priču mogli ograničiti samo na vinsku etiketu. Potrebno je naglasiti kako se pod tim obiljem krije pogolemi terroir koji se prostire od Dunava do srca hrvatskog Podunavlja. S 13,5 hektara vinograda pristigla je baranjska graševina, kralj crnih vina Cabernet Sauvignon, Pinot sivi i Merlot, te manje količine Syraha i tradicionalne stare sorte Kadarke.
U čemu je čar ovih vina? Krije li se istina u blagoj, posebnoj mikroklimi i pejzažu oblikovanom obližnjim Dunavom? Vina su to, kaže Poštenjak, koja ne prolaze maskiranja. Dapače, oni su prava slika iskonske specifičnosti ondašnjeg vinogorja, ali i realna slika sorti s tih lokacija. U takvoj kupaži rodila se posebna paleta, fascinantni primjerci vrhunske, odležane kapljice koje su sačuvale svježinu i sortnost loze.
Mons Aureus baranjsko je zlato dospjelo do brojnih nepca.
- Na radionici su se kušala vrhunska baranjska vina Mons Aureusa. Gosti radionice iznenadili su se i dostupnošću svih tih odličnih vina, ali i realnim proizvodnim pristupom vinarije koja nije, plastično ću tako reći, izmišljala toplu vodu. Naprotiv, stvorili su odličan, realan rezultat u onom što se nudi u baranjskom kraju. Riječ je o terroiru koji nije samo vinorodan, nego je zapravo i specifičan po uzgoju, i s kojeg dolaze vrhunska, iznimno cijenjena i priznata vina - naveo je Poštenjak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....