Je li isplativije kruh kupovati ili se pečenjem baviti kod kuće? Odgovor ćemo vam dati odmah. Da! Više nego ikad prije, jer kruh napravljen doma višestruko je jeftiniji od najpovoljnijeg u pekarama i trgovinama. Varijanta pečenja za lijene osobe je pečenje u pekaču. Sve sastojke ubacite u pekač, uključite ga i imate kruh za nekoliko sati. Naravno možete ga programirati tako da vas svako jutro dočeka svježe ispečen kruh.
Usporedimo trošak pečenja kruha kod kuće s kupovinom gotovoga. Zaštićena cijena kilograma brašna T-500 je 80 centi, ali već duže vrijeme može se lako naći i za 60 centi. Kvasac je najbolje kupiti u većem pakiranju jer je tako višestruko jeftiniji. Ako kupite kesicu kvasca od 7 grama platit ćete je pola eura po zaštićenoj cijeni, što znači oko sedamdeset eura po kilogramu. Ako se pak odlučite na veće pakiranje cijena po kilogramu je oko četrnaest eura što je pet puta jeftinije.
Recept
Za 800 grama kruha potrebno vam je pola kilograma brašne 5-7 grama suhog kvasca, žličica soli, malo masnoće (ulje ili maslac) i ako želite žličica šećera. Trošak, soli, ulja i šećera je zanemariv. Ostaje još električna energija. Ako pečete za vrijeme niže tarife proći ćete jeftinije, ali ako uzmemo neki prosjek cijene kilovatsata uz sve naknade koje idu uz osnovnu cijenu teško ćete potrošiti više energije od otprilike petnaest euro centi, bez obzira pekli u pekaču ili pećnici. Pekač ima nazivnu snagu od 800 W ali samo zadnjih 45-50 minuta peče sa stalno uključeni grijačem. Ako pečete u pećnici koja ima veću snagu vrijeme pečenja će biti kraće pa će i potrošnja električne energije biti otprilike jednaka kao i u pekaču. I na kraju kad sve zbrojite osamsto grama kruha će vas koštati oko 54 centa odnosno 67 po kilogramu.
Zaštićena cijena kruha po kilogramu je 1,5 euro. Na takav u trgovini nismo još naišli. Cijene običnog bijelog kruha su minimalno oko 3 eura za kilogram. Prosječne 4-5 eura, što znači da je pečenje kod kuće povoljnije barem pet puta. A ukoliko u kruh dodate integralno, kukuruzno ili neko drugo brašno, možda i sjemenke lana ili suncokreta cijena će narasti za deset do dvadeset centi. Ali takve vrste kruha u pekari koštaju znatno više.
Naravno ne treba zanemariti ni cijenu pekača za kruh. Solidan pekač može se pronaći za stotinjak eura. No bez obzira na cijenu, ta investicija će se vrlo brzo isplatiti.
Imate i mogućnost odlučiti se za pečenje kruha s kiselim tijestom bez upotrebe kvasca. Recepte lako možete pronaći na internetu. Zahtijevaju malo više truda i znanja, ali ne treba vam pekač, imate manje troškove i u većini slučajeva bolje rezultate.
Bilo kako bilo, ako npr. dnevno konzumirate 400 grama kruha, godišnje ćete uštedjeti preko 450 eura ako se sami odlučite na pečenje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....