Učenici ‘Olive Allegre‘ posjetili su vinariju ‘Markus Fine Wines‘ u Kaštelima, gdje su se upoznali s procesom nastanka vina i mediteranskom kulturom koja ga oblikuje
Trideset učenika "Olive Allegre", Mediteranskog centra gastronomskih umjetnosti Split – u okviru kojeg djeluje Privatna srednja škola "Wallner" – prošlog je tjedna posjetilo vinariju "Markus Wines" u Kaštelima. U modernom vinskom podrumu miris drveta i vina odmah je povezao dvije priče koje dijele isti cilj: znanje, zanat i ljubav prema mediteranskoj kulturi.
Posjet je bio osmišljen kao uvod u svijet sommelierstva, enologije i vinske kulture za 15 maturanata i 15 učenika trećih razreda smjera turistički komercijalist. U pratnji profesora kuharstva Gorana Batarela i profesorice talijanskog jezika Anje Posavec, strastvene poznavateljice vina, učenici su imali priliku iz prve ruke upoznati proces nastanka vina.
U vinariji su ih ugostili zaposlenica vinarije Ema Rakuljić te Ivona i Slaven Jeličić, bračni par enologa koji zajedno vode "Markus Fine Wines". Njihova radionica o enologiji pružila je učenicima uvid u to kako grožđe postaje vino, kako terroir utječe na karakter i kvalitetu, te kako se u boji, mirisu i teksturi može pročitati priča o zemlji i vremenu. Punoljetni učenici imali su priliku i kušati vina – ne radi degustacije u klasičnom smislu, nego kako bi razumjeli što vino doista jest.
„Naš cilj bio je pokazati učenicima da je vino mnogo više od proizvoda – ono je rezultat kulture, znanja i poštovanja prema prirodi. Ovakve suradnje povezuju teoriju i praksu, ali i grade osjećaj pripadnosti mediteranskom identitetu“, izjavio je profesor Goran Batarelo.
Vinarija "Markus Wines" poznata je po svojem suvremenom pristupu i tehnološki naprednom podrumu, koji se često opisuje kao jedan od najmodernijih u Hrvatskoj. U njihovom se portfelju nalaze babić, crljenak, dobričić, plavac mali, maraština, pošip i rosé, vina nastala od pomno odabranog grožđa s eminentnih dalmatinskih položaja. Novi vinogradi na šoltanskim padinama Gornjeg Sela svjedoče o nastavku te priče i predanosti autohtonim sortama.
Učenici su tako mogli vidjeti kako se spoj tradicije i suvremene tehnologije pretače u konkretan proizvod.
„Za nas je ovo bilo iskustvo koje nadilazi školski program. Osjetiti vino tamo gdje nastaje – to se ne zaboravlja“, rekao je jedan od učenika.
Takav pristup obrazovanju upravo je ono čemu teži "Oliva Allegra" – škola koja gastronomiju promatra kao cjelinu, od zemlje do tanjura. Na Žnjanu uskoro počinje gradnja nove školske zgrade, a novoizgrađeni školski vrt zelena je oaza održivog promišljanja zamišljenog kao laboratorij okusa pod otvorenim nebom. Ondje će učenici uzgajati vlastite namirnice, učiti o održivosti i stvarati poveznice između hrane, prostora i kulture.
„Gastronomija nije samo priprema jela – ona je priča o mjestu, ljudima i vremenu. Želimo našim učenicima omogućiti da uče kroz iskustvo, u stvarnom okruženju, jer upravo tamo nastaje znanje koje traje. Suradnje poput ove s vinarijom ‘Markus‘ pokazuju kako se izvrsnost u obrazovanju i izvrsnost u praksi mogu susresti na najljepši mogući način”, izjavila je ravnateljica Ana Bulovan, dodavši da je ovo tek početak suradnje dvaju brendova koji za cilj ima dovođenje gastronomske i enološke edukacije do vrhunca.
Zajednička nit koja povezuje "Olivu Allegru" i vinariju "Markus" jest ideja o kvaliteti i identitetu. I jedni i drugi nastoje Dalmaciju predstaviti kao prostor u kojem znanje i emocija imaju jednaku važnost. Dok "Markus" u svojim impresivnim vinogradima na Šolti razvija suvremeni izraz dalmatinskog vina, "Oliva Allegra" u Splitu gradi temelje budućih kulinarskih profesionalaca.
„Učenicima koji se obrazuju za gastronomiju razumijevanje vina jednako je važno kao i razumijevanje namirnica. Jer svako dobro jelo traži svoje vino – a svako dobro vino traži čovjeka koji zna prepoznati njegovu priču,“ istaknuo je Slaven Jeličić.
Dan je završio obilaskom podruma, razgovorima i zajedničkim fotografijama. Učenici su iz Kaštela ponijeli iskustvo koje nadilazi nastavu – spoznaju da gastronomija nije samo kuhanje, a vino nije samo piće, već spoj znanja, vještine i poštovanja prema tradiciji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....