StoryEditorOCM
SplitVODI I UNUKA STIPU

Zlatko Marinović nakon 25 godina napušta restoran ‘Noštromo‘ i otvara novi. Znamo detalje, ali i tko stiže na peškariju

Piše Sandra Barčot
18. siječnja 2025. - 14:56

Nakon „kvarat” stoljeća, nakon punih 25 godina uspješnog poslovanja u restoranu „Noštromo” uz splitsku Peškariju, Zlatko Marinović „diže” sidro i odlazi u nove izazove.

Poznati dalmatinski chef, nadaleko priznati „meštar od kužine”, čovjek ovjenčan brojnim kulinarskim nagradama, omiljeni ugostitelj, poznavatelj morske flore i faune, iz centra grada odlazi u novi restoran i to u sklopu hotela „Radisson Blue” na Trsteniku.

- Ustupio sam firmu nakon 25 godina Davoru Paiću, koji ima nove ideje i za „Noštroma” uz Peškariju i „Atlantidu” na Matejušci, a ja idem u druge pobjede – kroz osmijeh nam zbori 67-godišnjak, koji je svojim inovacijama na „pjatu” oduševljavao kulinarske znalce.

"Noštromo" Paiću, a "Radisson" Marinovićima

Kao i sve redom ljubitelje morskih delicija, pa je jela spremao i od morskih trava, vlasulja i algi, rakova, priljepaka, morskog kamena, dok je one „lipe bokune ribe” svojim kulinarskim umijećem dovodio do savršenstva za okusne pupoljke.

A što dalje, kakav je plan za hotelski restoran?

image

Vlasnik restorana "Noštromo" Zlatko Marinović

Jakov Prkić/Cropix

- Nažalost ne mogu top-ponudu pružiti na dva mjesta, u „Noštromu” i u „Radissona” istovremeno, pa je odluka pala da restoran „Noštromo” prepustim drugima, a ja sa unukom Stipom Marinovićem sa tvrtkom „Noštromov odabir” startam u novu bitku – dodaje nam Zlatko, s ponosom iznoseći detalje oko novog poslovnog poduhvata, ali prvenstveno se fokusirajući na edukaciju svog unuka, svog nasljednika i u kuhinji i u ugostiteljstvu:

- Stipe ima 19 godina, kuhar je, pred njim je budućnost. A spoj sa mojim iskustvom njegove mladosti, je i cijela ideja novog prestižnog restorana kakvog zaslužuje „Radisson Blue”, hotel sa pet zvjezdica. Otvorit ćemo ga za nekih mjesec dana, kada se sve uštima, ušminka na prvom katu hotela. Imat ćemo moderan restoran, sa bogatom ponudom ribljih specijaliteta, uz školjke, jastoge,.. Moderna kuhinja uz onaj štih dalmatinske kužine, tradicionalnih jela. Ne smijemo zaboraviti kako upravo mi imamo najstariju kuhinju na svijetu, onu od krapinskog pračovjeka čemu svjedoči i sam muzej u Krapini, najpoznatijem svjetskom nalazištu neandertalskog čovjeka. Brojna jela sam i naveo u mojoj knjigi "Croatian Cuisine„, svojevrsnoj povijesti gastronomije na našim prostorima, te je plan da na meniu novog restorana imamo i dva jela iz knjige, kao dio tradicionalne ponude.

Naime, ima iskustva Zlatko Marinović i sa jelima, i sa tradicijom a poglavito sa kuhinjom s okusom soli, s onim predznakom morska!

Morske delicije i vrhunska vina

 Jer godinama je bio i suradnik našeg magazina „Otvoreno more” gdje je za naše čitatelje, sada već u kultnom splitskom restoranu "Noštromo", spremao delicije sa sirovinama iz mora, bilo ribom, bilo morskim jajima, travama, algama, školjkama, kosmejima, priljepcima, ...

image

Zlatko Marinović i unuk Stipe Marinović idu u nove poslovne pobjede

Paun Paunović/Cropix

    Pa doznajemo i još jedan kuriozitet – novi restoran nosit će ime "Triton"!

 Odluka je to Zlatkove supruge, Nine Marinović, koja nam pojašnjava i samu simboliku tog imena:

- Triton je školjka veoma rijetka, zaštićena, ima je u Jadranu, a koja je znak vjernosti i ljubavi. Naime, u povijesti pomorci su odlazili na more po 4-5 godina, dugo su tada trajali vijađi, te su školjku poklanjali svojim djevojkama, suprugama, voljenim osobama kao znak ljubavi i vjernosti. U grčkoj mitologiji se kaže kako je Triton polubog, niže božanstvo jer je sin Posejdonov i Amfritritin, koji je podizao i smirivao valove, nevere na moru, upravo pušući u školjku triton, kao trubu. Sada ćemo mi tu rijetku školjku imati na ulazu u novi restoran sa ispisanom simbolikom vjernosti i ljubavi...

   Uz ovu simboliku, treba i dočekati svečano otvorenje „Tritona”, gdje ćemo i ne sumnjamo, Zlatko Marinović „noštromo” ostati vjeran svom umijeću pripremanja vrhunske hrane, sa prefiksom – morska!

   - I imat ćemo impresivnu, bogatu vinsku kartu. Top riblji obrok mora biti upotpunjen vrhunskom vinskom kapljicom – rezimira Marinović stariji, pa s nestrpljenjem čekamo vidjeti i na djelu „didu i unuka”, kušati jela u „Tritonu”, po najavama - novom splitskom gastronomskom raju.

image

Zlatko Marinović, 25 godina je bio vlasnik i kuhar restorana "Noštromo" uz splitsku Peškariju

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 17:59