StoryEditorOCM
Zagorasprema se ražanj

Obišli smo najbolje sinjske mesnice i pečenjare i sve zabilježili: ‘Prodaje se na stotine komada janjaca, a cijene...‘

Piše Toni Paštar
19. travnja 2025. - 08:12

Dok ne isprobam meso mladoga lava pečeno na ražnju za mene je janje kralj životinja. Ovo je na početku ovogodišnjeg stađuna mlade janjetine izgovorio jedan prijatelj potpisnika ovih redaka dok se sladio pečenom janjetinom s ražnja koja se još dimila. Lav je za nas, na ovim prostorima, egzotična životinja. Janjci i zajedno s njima jarići zaslužni su što mi danas postojimo. Oni i njihove majke othranile su generacije naših predaka kroz meso, mlijeko, vunu i kožu. Hoće li, ako se ne promijeni politka kada je riječ o uzgoju ovaca i koza, u ne baš tako dalekoj budućnosti i mlada janjetina postati egzotična poput zamišljenog na ražnju pečenog mesa mladoga lava? Odgovor ćemo prepustiti vremenu, ali ćemo ga dodatno obrazložiti.

image
Jakov Prkic/Cropix

Prethodni redci bili su samo uvod u uskršnje blagovanje brojnih obitelji u zagorskom dijelu Dalmacije. Kod velikog broja njih uobičajeno je, jednako kao i za Božić, okupljanje oko blagdanskog stola s tim da taj stol, ako je lijepo vrijeme, nerijetko bude u prirodi, u cetinskom kraju uz obale Cetine i njenih pritoka, uz jezero Peruća, u planinskim docima ili u okružju sve većeg broja vikendica na Kamešnici i Vrdovu.

Ovih dana trgovci se trude promidžbenim porukama privući pažnju potrošača znajući da se u danima slavljenja Uskrsa ne štedi na hrani. Lijepo je sjesti za stol i uživati u ribljim i/li mesnim delicijama, posebno ako ih obiteljski kuhari/ce znalački pripreme. U velikim obiteljima na području cetinskog kraja koje će se u nedjelju okupiti među najvećim delicijama je pečena janjetina s ražnja čija priprema je tradicionalna, bez kuhanja, upotrebe brda posuđa i bog te pita kakvih sve dodataka.

Dovoljno je samo očišćeno janje u komadu, bez kože i utrobe, ražanj, kuhinjska sol i vatra uz koju se ražanj s nabijenim janjetom treba okretati oko dva i po sata. Sami ugođaj takve pripreme blagdanskog ručka, za koji još treba tek dovoljno kruha, koja vezica mlade kapulice i, naravno, proizvod kojega u tekućem stanju daje loza, neponovljiv je. Uz dodatak da pri odlasku u kupnju treba dodatno napuniti novčanik eurima jer je cijena janjetine odletjela u nebo i nikako se ne može uklopiti u okvire statističara. Stvarni porast cijena te vrste mesa od prošlogodišnjeg je Uskrsa kreće se od 40 do 50 posto.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Za one koji nisu vješti u pečenju, koji nisu "uhvatili ruku" s ražnjem, postoji jednostavniji način pribavljanja janjećeg pečenja. Oni kupe trup janjećeg mesa s glavom i odnesu ga ispeći nekome od desetak pojedinaca koji u cetinskom kraju povremeno pružaju usluge takve vrste. Cijena usluge je 30 – 40 eura po komadu.

Još je jednostavnije ako pečenjari sami nabavljaju mlade janjce. Čak može biti i jeftinije. Proteklih dana kod jednog ugostitelja iz Doline mira, koji zna pružati i takve usluge, a ima pečenjare u kojima se istovremeno može vrtjeti 50-ak ražnjeva s janjcima ili, također, odojcima, cijena janjeta kojega je on nabavio i ispekao bila je 230 eura.

image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix

Provjerili smo gdje se danas u Sinju, nekadašnjem mesnom eldoradu, može nabaviti trup mlade janjetine s glavom za pečenje na ražnju i po kojoj cijeni. Od četiri velika trgovinska lanca u alkarskom gradu janjetina u tome obliku može se stalno, u sezoni, nabavljati u jednom, a aktuelna cijena je 14,5 eura po kilogramu. U drugom prodajnom centru znaju reklamirati meso mlade jagnjadi u komadu po trenutno vrlo prihvatljivoj cijeni od 12 do 14 eura za kilogram, ali takvu janjetinu, čije je podrijetlo Rumunjska, Bugarska ili Makedonija, koja stigne u ograničenim količinama, pokupuju trgovcima bliski pojedinci.

Najveći opskrbljivač Sinjana mesom, ne računajući prodajne lance, je MEL Jakova Lovrića iz Hrvaca. Vlasnik nam je kazao da je za ove uskrsne dane pripremio veće količine janjaca i to iz Like jer, kaže, količina za njegove potrebe u cetinskom kraju više nema. U Lovrićevim mesnicama cijena ličke janjetine za ražanj, dakle trupa s glavom, je 15,99 eura po kilogramu. Sječena je skuplja za 1,5 eura po kilogramu. Kada smo vlasnika upitali o kojim količinama se radi odgovorio nam je da tu brojku mesari smatraju poslovnom tajnom, ali se, dodao je, radi o stotinama komada.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Od nekadašnjih starih sinjskih mesarskih obitelji u gradu alkara još su aktivne dvije, Vitić i Levantin. Vitići kažu da prodaju isključivo domaće, ali nisu bili voljni pričati za novine zbog svojevremenih neželjenih iskustava, ne zbog novinara.

Od nekadašnjem mesnog carstva Levantina, kada je od 7 braće njih 6 imalo vlastite mesnice, ostala je još jedna, posljednja, koju je do nedavno vodio najmlađi brat Boris, prije nego je prepustio sinu kojemu i danas povremeno pomaže. U njihovoj se mesnici, tvrde vlasnici, prodaje isključivo domaća janjetina.

Žale se da je janjce sve teže nabaviti jer se posljednjih godina rapidno smanjuje broj ovaca. Gase se najveća stada, a stočari ovce zamjenjuju govedima. Razlog je državna poljoprivredna politika s poticajima. Na goveda se u pojedinim varijantama dobiva puno više, a umjesto pastira koji svakodnevno mora goniti ovce na ispašu goveda "čuva" električni pastir.

image

Roko Kovač Levantin i Ivan Grabovac

Bozidar Vukicevic/Cropix

Uz to treba puno manje uvjetnih grla po hektaru za ostvarenje poticaja na ime održavanja pašnjaka. Zbog svega toga ukoliko se u najskorije vrijeme politika ne promijeni janje bi, kako smo uvodno naveli, na ovim prostorima moglo postati egzotično poput lava, a janjetina s ražnja zaboravljena delicija.

Iako se, dakle, broj stada ovaca i janjaca rapidno smanjio "posljednji Mohikanac" iz mesne dinastije Levantin uspjeva kod još malobrojnih preostalih ovčara nabaviti janjce. U njegovoj mesnici cijena janjetine u komadu, za ražanj, je 16 eura po kilogramu. Za ovaj Uskrs svim kupcima će, očekuju, sigurno ispuniti narudžbe. Što će biti ubuduće pokazat će vrijeme. Posebno i u kontekstu pojave slinavke i šap virusa koji se pojavio u Mađarskoj i Slovačkoj i kosi papkare.

Za ove uskrsne blagdane mesa mlade janjetine iz Mađarske i Slovačke sigurno neće biti na dalmatinskim trpezama. Ukoliko se taj opasni virus proširi i na Hrvatsku te zemlje jugoistočne Ejurope iz kojih na hrvatsko tržište pristiže najviše mesa mlade janjetine, što nitko sa 100-postotnom sigurnosti ne može tvrditi da neće, tada će mlada janjetina postati nedostupna, makar za duži niz godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 16:29