StoryEditorOCM
HrvatskaNAJVEĆI KRIVCI?

Kako nas ‘deru‘ s cijenama: pogledajte koliku maržu trgovci uzmu na kruhu, jajima, teletini... Ovo će vas razljutiti

Piše Stanislav Soldo
19. listopada 2025. - 20:17

Zašto su finalni proizvodi često preskupi za krajnjeg potrošača? Ako pogledamo osnovne sirovine, situacija je gotovo nevjerojatna: kilogram pšenice je izuzetno jeftin, a kruh i pecivo, koji nastaju od te iste pšenice, često su nenormalno skupi – gotovo nepristupačni prosječnom kupcu. Sličan fenomen primjećujemo i kod mlijeka i mliječnih prerađevina. Dok je mlijeko na farmama bagatela, cijene maslaca, sireva i vrhnja svakodnevno rastu.

Situacija nije puno drugačija ni kada govorimo o mesu ili jajima. Teletina, junetina i svinjetina, unatoč relativno jeftinim osnovnim sirovinama za tov (kukuruzu i pšenici) u konačnici se prodaju po astronomsko visokim cijenama. Ovakav nesrazmjer između niske cijene sirovine i visoke cijene gotovog proizvoda često zbunjuje i frustrira potrošače, jer se postavlja pitanje: gdje nestaje razlika u cijeni?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 15:44