Zašto su finalni proizvodi često preskupi za krajnjeg potrošača? Ako pogledamo osnovne sirovine, situacija je gotovo nevjerojatna: kilogram pšenice je izuzetno jeftin, a kruh i pecivo, koji nastaju od te iste pšenice, često su nenormalno skupi – gotovo nepristupačni prosječnom kupcu. Sličan fenomen primjećujemo i kod mlijeka i mliječnih prerađevina. Dok je mlijeko na farmama bagatela, cijene maslaca, sireva i vrhnja svakodnevno rastu.
Situacija nije puno drugačija ni kada govorimo o mesu ili jajima. Teletina, junetina i svinjetina, unatoč relativno jeftinim osnovnim sirovinama za tov (kukuruzu i pšenici) u konačnici se prodaju po astronomsko visokim cijenama. Ovakav nesrazmjer između niske cijene sirovine i visoke cijene gotovog proizvoda često zbunjuje i frustrira potrošače, jer se postavlja pitanje: gdje nestaje razlika u cijeni?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....