StoryEditorOCM
Hrvatskaapel ekologa

Kupnju ove dvije popularne vrste ribe trebalo bi izbjegavati; jedna od njih česta je i na našem jelovniku

Piše vijesti sd
26. travnja 2025. - 12:35
Prekomjerni izlov te izostanak međunarodnih dogovora o podjeli ribolovnih kvota razlog je pada zaliha skuše i haringe. Ulov haringiAlessandro Rampazzo/Afp

Za mnoge građane Njemačke riba zauzima visoko mjesto na jelovniku. Prema preliminarnim podacima Saveznog ministarstva za prehranu i poljoprivredu, potrošnja ribe po stanovniku u 2024. godini iznosila je 12,1 kilogram. Supermarketi poput Lidla, Rewea i Edeke kupcima nude velik izbor ribljih vrsta. No ubuduće bi potrošači trebali izbjegavati dvije posebno popularne vrste. Zašto se upozorava na njihovu konzumaciju?

Organizacija za zaštitu okoliša Marine Conservation Society (MCS) upozorava na konzumaciju haringe i skuše – ribljih vrsta koje se u raznim oblicima mogu naći upravo u Lidlu, Edeki i Reweu. Razlog tomu je što je MCS ažurirala svoje preporuke za konzumaciju ribe. Naime, zalihe u sjeveroistočnom Atlantiku dramatično opadaju, pišu njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

image

Zalihe skuše su znatno pale. Zbog toga je ova vrsta ribe snižena u MCS-ovoj procjeni održivosti (ilustracija)

Zvonko Pavić/Cropix

Ekološki osviješteni ljubitelji ribe dosad su se oslanjali na skušu, jer se ta vrsta u supermarketima dugo smatrala održivim izborom. Inače, jedna je analiza nedavno pokazala da je Lidl zauzeo prvo mjesto na novoj ekološkoj ljestvici.

Kako navodi MCS, zalihe skuše u međuvremenu su znatno pale. Zbog toga je ova vrsta ribe snižena u MCS-ovoj procjeni održivosti. Isto vrijedi i za haringu, čije zalihe također rapidno opadaju. Sukladno tome, MCS savjetuje da se i ona izbjegava.

image

Lidl je zauzeo prvo mjesto na novoj ekološkoj ljestvici (ilustracija) 

Gabriel Bouys/Afp

Što se krije iza pada zaliha skuše i haringe? Kako objašnjava MCS, razlog je prekomjerni izlov te izostanak međunarodnih dogovora o podjeli ribolovnih kvota. Bez takvih sporazuma između pogođenih zemalja, zalihama se ne može održivo upravljati, tvrde u organizaciji.

Kupci supermarketa koji i pri kupnji paze na održivost, trebali bi stoga izbjegavati skušu i haringu te se preusmjeriti na alternative. U tome može pomoći oznaka MSC (Marine Stewardship Council), koja označava proizvode koji potječu iz održivog ribolova. Osim toga, potrošačima se savjetuje da biraju lokalne i sezonske vrste ribe čije zalihe nisu ugrožene.

image

Zalihe haringe također rapidno opadaju (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:52