StoryEditorOCM
HrvatskaVelika škrtica

Pogledajte samo ovu mrežu skrivenih menzi u nas: ljudi u redu čekaju za ručak od 4,50 eura, a primaju svakog!

Piše Dora Koretić/JL
26. veljače 2025. - 08:42

Novinarka Jutarnjeg lista piše kako se jako disciplinirano drži jednog pravila - ne naručuje hranu preko aplikacija jer je to jedina prevara veće i od one na trgovačkim policama, a u kojoj potrošač uvijek ispadne budala.

Jednostavno je - nikad ne znaš odakle ti točno hrana stiže i tko je priprema, uvijek je skuplja nego u fizičkom restoranu, a dodatno još moraš platiti to što ti ju je netko biciklom dostavio u nekakvoj prljavoj torbi u kojoj se ispremetala s još deset tuđih narudžbi.

Umjesto toga, novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić dala si je truda i otkrila kako u Zagrebu još uvijek postoje neka mjesta na kojima je gablec moguće nabaviti za manje od pet eura, i pritom jesti sasvim solidnu hranu koju su pripremili kvalificirani kuhari.

Riječ je o skrivenim menzama koje je inflacija gotovo u potpunosti zaobišla, a koje smo sve prošlog tjedna obišli kako bismo ih uvrstili u naš kratki videoformat.

Kada kažemo gotovo u potpunosti, mislimo doslovno - evo, prošli smo tjedan u jednoj takvoj menzi pokupili ručak koji smo platili četiri eura i 90 centi. Riječ je o sasvim pristojnoj pohanoj piletini, pečenom krumpiru i salati, koje za tu cijenu nije moguće pojesti valjda niti u studentskoj menzi, da ne spominjemo okus. U toj istoj menzi na cjeniku smo pročitali da je tu moguće pojesti tjestenine i rižota za 3,70 eura, što ne postoji nigdje u Hrvatskoj.

Obišli smo ih četiri, koje uglavnom funkcioniraju kao menze u sklopu većinom državnih tvrtki ili zavoda, ali koje su otvorene za vanjske goste, što znači da kod njih gablec može doći uzeti doslovno svatko tko to poželi, piše Jutarnji list. 

Doduše, treba ih malo potražiti - za neke smo se probijali kroz tvorničke hale i pogone, a druge posluju u samom centru grada, jako su popularne među onima koji za njih znaju, i petkom je u njima moguće vidjeti velike redove zbog povoljnih ribljih menija.

Uspjeli smo tako u jednoj kantini pronaći i sarmu za pet kuna - velika porcija sa salatom košta šest, a manja euro manje, gavune s krumpir-salatom prodaju za 5,50 eura, dvije roštiljke s prilogom koštaju 4,50 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 20:44