Jagode, breskve, marelice, jabuke pune su PFAS pesticida (perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari), pazite i sa salatom, krastavcima, paprikama, mrkvom, patlidžanima, stolnim grožđem.
U poljoprivrednim proizvodima uzgojenim u Europi, najčešće detektirane PFAS aktivne tvari su fungicid fluopiram, insekticid flonicamid, teflutrin i fungicid trifloksistrobin.
Osim konzumacijom voća ljudi PFAS pesticide u organizam unose putem vode, žitarice, mahunarke, bilje i čajevi, kao i proizvodi podrijetla od mesa i ribe, koji potječu od životinja izloženih ostacima pesticida u hrani i vodi.
Zanimljivo je da su i banane iz Paname i stolno grožđe iz Južne Afrike, limuni iz Turske također kontaminirani PFAS pesticidima.
Toksični za ljude i okoliš
Iako su toksični većina ovih pestici...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....