U srijedu ujutro diljem zemlje bile su gužve u mesnicama, nije ni čudo, jer mnogi se spremaju za sutrašnji "tradicionalni" prvomajski roštilj. Ponuda šarolika, kao i cijene. No apetiti potrošača su nezaustavljivi, piše Dnevnik.hr.
"Traži se za roštilj od ćevapa, pljeskavica, vratine, šiš ćevapa, pećenica, debrecinki. A traži se i za grah znači rebarca, vratine dimljene, ko i svake godine potražnja je uvijek otprilike jednaka", otkriva mesar Nikola Pohovski.
A meso za roštilj osjetno je poskupilo u zadnjih godinu dana. Dnevnik Nove TV prolistao je kataloge poznatih trgovačkih lanaca od lani i sada.
Uslijedilo je neugodno iznenađenje.
Isto pakiranje carskog mesa u istoj trgovini u godinu dana skuplje je 23%!
Kilogram pilećih prsa bez kože do 30%, juneći ćevapi 34%, vratina s kosti nevjerojatnih 39 i pol posto, a miješani ćevapi vrtoglavih 42 i pol posto.
I tako su ćevapi postali luksuz koje trgovine i mesari naplaćuju od 9 do 12 eura za kilogram.
Za kilogram ćevapa mogu se kupiti i sastojci za prvomajski grah za 5 osoba. Grah je poskupio 20 centi po kilogramu, mrkva je 10 centi jeftinija, cijenu luka regulirala je Vlada, jedino mesni dio - kobasice, panceta, suho meso - ovisi o dubini džepa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....