StoryEditorOCM
HrvatskaSilosi puni, ali...

Tko nas to dere na kruhu? Izračunali smo realnu cijenu štruce od pola kilograma. Evo zašto plaćamo puno više

Piše Stanislav Soldo
25. kolovoza 2025. - 17:59
Ekonomski stručnjaci upozoravaju da razlika u cijeni između sirovine i finalnog proizvoda nikad nije bila većaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Žetva je završena, pšenica je rekordno jeftina, a cijene brašna padaju. No u pekarnicama i trgovinama kruh i peciva ne samo da ne pojeftinjuju – nego su sve skuplji. Potrošači su ogorčeni, poljoprivrednici nezadovoljni, a država se suočava s paradoksom: imamo dovoljno pšenice, a ipak uvozimo kruh i brašno. Dok proizvođači pšenice na selu zbrajaju gubitke, kupci u gradovima svjedoče "krušnoj inflaciji". Bijeli kruh u trgovinama košta i do dva eura, raženi i integralni penju se i do tri eura, a i ona najmanja peciva odavno su premašila 1 euro. Iako bi logika tržišta sugerirala suprotno, pad sirovina ne prati pad cijena gotovih proizvoda.

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da razlika u cijeni između sirovine i finalnog proizvoda nikad nije bila veća. Dok seljak jedva ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 02:19