Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Aptamil AR 1, početne hrane za dojenčad (povećana regurgitacija), NETO: 400 g, hrana za posebne medicinske potrebe, zbog utvrđene povećane prisutnosti bakterije Bacillus cereus.
Proizvod, s datumom uporabe 17. svibnja 2026. i LOT-om 111444865, nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća o sigurnosti hrane te Vodičem za mikrobiološke kriterije za hranu.
Podaci o proizvodu i distribuciji:
• Dobavljač: Nutricia Export BV, Lange Kleiweg 6, RIJSWIJK, Nizozemska
• Distribucija u RH: AWT International d.o.o., Slavonska avenija 52a, Zagreb
Detaljne informacije o povlačenju i opozivu proizvoda dostupne su na web-stranici subjekta: https://www.awt.hr/naslovna/#about.
Opasna bakterija
U brojnim kućanstvima i restoranima može se susresti bakterija Bacillus cereus, prirodno prisutna u tlu, vodi i biljkama, a poznata je kao čest uzročnik trovanja hranom.
Ova gram-pozitivna, štapićasta bakterija može tvoriti spore koje joj omogućuju preživljavanje i u nepovoljnim uvjetima, poput visokih temperatura ili suhog okruženja. Bacillus cereus često kontaminira hranu poput kuhane riže, tjestenine, mesa, mliječnih proizvoda i povrća.
Trovanje hranom koje izaziva B. cereus može se manifestirati na dva načina: povraćanje, do kojega dolazi 1-5 sati nakon jela, i proljev s grčevima u trbuhu 6-15 sati nakon konzumacije mesa, juha ili povrća. Većina slučajeva je blaga i prođe sama, no kod osjetljivijih osoba infekcija može biti ozbiljnija.
Stručnjaci ističu da je prevencija jednostavna: pravilno hlađenje i ponovno grijanje hrane te stroga higijena u kuhinji znatno smanjuju rizik od zaraze.
Stručnjaci upozoravaju na to da je pravilno skladištenje i zagrijavanje hrane ključno za prevenciju trovanja Bacillus cereus bakterijom. Posebna pažnja potrebna je kod hrane za dojenčad i osobe s oslabljenim imunitetom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....