Vinari i predstavnici poznatih vinara koji sudjeluju na 2. Dubrovačkom festivalu vina i delicija ‘Vinski podrum‘ u Lazaretima, koji traje dva dana, izuzetno su zadovoljni posjetom i cijelim događajem. Ništa manje to nisu ni posjetitelji, koji su s nama rado izmijenili koju riječ.
Šećući s čašom u ruci kroz dvije lađe u Lazaretima kako bismo i sami stekli festivalske dojmove, popričali smo s izlagačima i gostima i evo što su s nama podijelili.
POSAĐENI VINOGRAD
Anita i Kenan prijatelji su, rade zajedno u vinskom baru i došli su kušati vina koja inače nude i svojim gostima.
- Nemamo svoja vina, ali radimo istraživanje – s osmijehom je rekla Anita. – Vina su super, ima dosta novih stvari. Vidi se da idemo naprijed u vinarstvu, da se ljudi trude, a važno je da budemo što dostupniji našim gostima – dodali su Anita i Kenan, koji su i inače veselog duha, i ne samo zbog raznih vina koja su danas kušali u Lazaretima.
Vesela atmosfera vladala je na svakom izlagačkom mjestu, pa tako i kod mlade djevojke iz Slavonije, koja je došla predstaviti vina obiteljske vinarije sa svojim ocem.
- Prvi put smo na ovom festivalu i jako je lijepo - rekla je Matea Marojević iz vinarije Danubio.
- Mlada smo vinarija, poslujemo tek 11 godina. Relativno smo novi na tržištu, ali dobro poslujemo - otkrila je.
Renata Bratoš donijela je svoja vina iz vinarije Bratoš vina iz Konavala:
- Posjetitelji mogu kušati naša autohtona vina od sorte dubrovačka malvasija. Moj pokojni svekar je nakon Domovinskog rata morao početi ispočetka jer mu je sve bilo uništeno u ratu. Morao je ponovo zasaditi cijeli kompletni vinograd. Cijeli svoj životni vijek odradio je u Dubrovačkiom podrumima, imao je znanje i iskustvo i zato se i upustio učiniti sve nanovo – kaže nam Renata s velikim poštovanjem prema čovjeku koji je osnovao obiteljsku vinariju.
- Zato je naša vinarija relativno mlada, ima 30-tak godina – dodala je, što naravno ne znači da su vina manje kvalitetna – dapače.
Je li teško proizvesti dobro vino?
- U današnje vrijeme, s obzirom na klimatske promjene, i jest. Ove smo godine berbu imali 16. kolovoza, ne pamti se da je ikad bila ranija. Pogotovo dubrovačke malvasije, koja je inače kasna sorta. Bili smo primorani dizati grožđe s trsova, ali srećom, nije bilo puno oborina i bilo je dosta sušnih razdoblja, tako da je kvaliteta grožđa 2024. uistinu odlična – rekla je Renata, koja sa suprugom Antom prvi put izlaže svoja vina na ovom Festivalu.
- Proizvedemo svega desetak tisuća boca vina, tako da ne idemo po izložbenim sajmovima jer se ne želimo dovesti u situaciju da netko želi surađivati s nama, a da mu ne možemo isporučiti dovoljnu količinu vina – kaže, što ipak može biti i prednost kad se o kvaliteti radi.
- Mi ne kupujemo grožđe, prerađujemo samo ono grožđe koje sami uzgojimo – ističe naša sugovornica.
Dubrovački festival vina i delicija ‘Vinski podrum‘ otvoren je zdravicom uz pjenušac vinarije Volarević, pa smo obišli i njihov stol. Ondje smo zatekli zaposlenika vinarije Danijela, koji je istaknuo da je činjenica da je za zdravicu izabran njihov pjenušac velika čast za svih njih.
- Vinogorje nam je u Komarni, a vinarija se nalazi u Metkoviću – rekao je te dodao da se cijene njihovih vina kreću od 15 do 100 eura, koliko košta limitirana verzija jednog njihovog vina.
- Na ovom Festivalu sudjelujemo drugi put, a nadam se da se vidimo i sljedeće godine – naglasio je.
NAJBOLJE JE ONO KOJE VAM SE SVIDI
Još jedan Danijel, Andrić, distributer je za Dubrovnik za vina Deklić koja dolaze iz Istre.
- Ovo su vina iz centra Istre, iz Vižinade. Većinom su to bijela vina. Vinarija proizvodi oko 200.000 boca godišnje, što je relativno velika vinarija za naše pojmove – rekao je Danijel koji je prošle godine sudjelovao na Festivalu kao gost, a ove kao izlagač.
- Meni osobno je od vina Deklić najbolja malvasija – preporučio je, što opet, kako je istaknuo, ovisi o nepcu svakog pojedinca.
Dvojac iz Beograda i Zagreba, Nebojša i Kristijan, predstavili su na Festivalu vina i delicija vina Tikveš iz Sjeverne Makedonije, čiji su predstavnici.
- Prvi put smo na ovom sajmu – rekao je Nebojša. – Ovo je prelijep prostor, vratili smo se u 17. stoljeće – opisao je Lazarete s oduševljenjem. - Tako se i ponašamo cijeli dan! - dodao je sa širokim osmijehom.
Ljudi na Festivalu, kaže, rado probavaju njihova vina i vrlo su zadovoljni.
- Čini mi se da su jedva dočekali probati nešto drugačije – istaknuo je Nebojša.
A po čemu su njihova vina drugačija od drugih?
- Ljudi su navikli na vina s Pelješca i Istre, a ova naša iz Sjeverne Makedonije su kao neka egzotika. Raspoloženi su da ih probaju i vrlo su dobri komentari – zadovoljan je Nebojša, te opisao razlike:
- Teroar je prvo što pravi razliku, podneblje, klima, vinograd, zemlja i sunce koji su dosta drugačiji nego ovdje, pa i same sorte grožđa. Mada i mi imamo plavac mali koji je ovdje jako poznat. Razliku u vinima čini i tehnologija proizvodnje. Ne treba biti vrstan poznavatelj vina da biste to osjetili, dosta da ste ljubitelj vina – savjetuje Nebojša.
VRHUNSKI SIREVI
Samo piti vina, a ne probati neke delicije ne bi bilo uputno, posebno za one koji su obišli više štandova i izlagača. Zato smo se zaustavili kod jedinog izlagača sira, Marka Petrovića, koji je došao predstaviti obiteljsku siranu.
- Naši sirevi dolaze iz mjesta zvanog Pakovo Selo, to vam je malo mjesto između Drniša i Šibenika u Dalmatinskoj zagori. Riječ je o obiteljskoj sirani Ipak koje sam vlasnik i direktor – rekao nam je Marko, te istaknuo da veliku ulogu u cijelom poslovanju imaju i njegova sestra i zet, što je htio posebno naglasiti.
- Oni rade sa mnom i zaduženi su za proizvodnju mlijeka. Imamo stotinjak krava i radimo sireve većinom iz naše sirovine. Nešto malo otkupljujemo ovčjeg i kozjeg mlijeka. Sve ostale informacije možete potražiti u našem web shopu – pokušao je Marko završiti razgovor, ali nije mu uspjelo.
Prvi put je na ovom festivalu u Dubrovniku.
- Dugo nisam išao na festivale jer nam prodaja jako dobro ide – dodao je. – Trenutno smo u fazi proširenja sirane, kupujemo još grla i pojačavamo proizvodnju – rekao je jedini izlagač sireva i naglasio da smo uistinu ekskluzivno tržište. Uzvratit ćemo i reći da su Markovi sirevi također ekskluzivni i predivnih okusa, zbog čega ćete morati doći u Lazarete i sami se uvjeriti!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....