<p>Vinski podrum u Lazaretima u organizaciji Slobodne Dalmacije. </p>
DUBROVAČKI FESTIVAL

Izlagači i gosti ‘Vinskog podruma‘: ‘Ima dosta novih stvari, vidi se da idemo naprijed, da se ljudi trude‘

Vinari i predstavnici poznatih vinara koji sudjeluju na 2. Dubrovačkom festivalu vina i delicija ‘Vinski podrum‘ u Lazaretima, koji traje dva dana, izuzetno su zadovoljni posjetom i cijelim događajem. Ništa manje to nisu ni posjetitelji, koji su s nama rado izmijenili koju riječ.

Šećući s čašom u ruci kroz dvije lađe u Lazaretima kako bismo i sami stekli festivalske dojmove, popričali smo s izlagačima i gostima i evo što su s nama podijelili.

image

Vinski podrum u Lazaretima u organizaciji Slobodne Dalmacije. 

Tonci Plazibat/Cropix

POSAĐENI VINOGRAD

Anita i Kenan prijatelji su, rade zajedno u vinskom baru i došli su kušati vina koja inače nude i svojim gostima.

image

Kenan i Anita rade zajedno u vinskom baru

Tonci Plazibat/Cropix

- Nemamo svoja vina, ali radimo istraživanje – s osmijehom je rekla Anita. – Vina su super, ima dosta novih stvari. Vidi se da idemo naprijed u vinarstvu, da se ljudi trude, a važno je da budemo što dostupniji našim gostima – dodali su Anita i Kenan, koji su i inače veselog duha, i ne samo zbog raznih vina koja su danas kušali u Lazaretima.

image

Dubrovnik, 140225. Otvoren je II. Dubrovacki festivala vina i delicija, Vinski podrum u Lazaretima u organizaciji Slobodne Dalmacije. Na fotografiji: Slobodan i Matea Marojevic. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix

Vesela atmosfera vladala je na svakom izlagačkom mjestu, pa tako i kod mlade djevojke iz Slavonije, koja je došla predstaviti vina obiteljske vinarije sa svojim ocem.

- Prvi put smo na ovom festivalu i jako je lijepo - rekla je Matea Marojević iz vinarije Danubio.

image

Slobodan i Matea Marojević došli su iz Slavonije

Tonci Plazibat/Cropix

- Mlada smo vinarija, poslujemo tek 11 godina. Relativno smo novi na tržištu, ali dobro poslujemo - otkrila je. 

image

Ante i Renata Bratoš predstavili su svoja vina

Tonci Plazibat/Cropix

Renata Bratoš donijela je svoja vina iz vinarije Bratoš vina iz Konavala:

- Posjetitelji mogu kušati naša autohtona vina od sorte dubrovačka malvasija. Moj pokojni svekar je nakon Domovinskog rata morao početi ispočetka jer mu je sve bilo uništeno u ratu. Morao je ponovo zasaditi cijeli kompletni vinograd. Cijeli svoj životni vijek odradio je u Dubrovačkiom podrumima, imao je znanje i iskustvo i zato se i upustio učiniti sve nanovo – kaže nam Renata s velikim poštovanjem prema čovjeku koji je osnovao obiteljsku vinariju.

- Zato je naša vinarija relativno mlada, ima 30-tak godina – dodala je, što naravno ne znači da su vina manje kvalitetna – dapače.

Je li teško proizvesti dobro vino?

- U današnje vrijeme, s obzirom na klimatske promjene, i jest. Ove smo godine berbu imali 16. kolovoza, ne pamti se da je ikad bila ranija. Pogotovo dubrovačke malvasije, koja je inače kasna sorta. Bili smo primorani dizati grožđe s trsova, ali srećom, nije bilo puno oborina i bilo je dosta sušnih razdoblja, tako da je kvaliteta grožđa 2024. uistinu odlična – rekla je Renata, koja sa suprugom Antom prvi put izlaže svoja vina na ovom Festivalu.

image

Ante i Renata Bratoš predstavili su svoja vina

Tonci Plazibat/Cropix

- Proizvedemo svega desetak tisuća boca vina, tako da ne idemo po izložbenim sajmovima jer se ne želimo dovesti u situaciju da netko želi surađivati s nama, a da mu ne možemo isporučiti dovoljnu količinu vina – kaže, što ipak može biti i prednost kad se o kvaliteti radi.

- Mi ne kupujemo grožđe, prerađujemo samo ono grožđe koje sami uzgojimo – ističe naša sugovornica.

Dubrovački festival vina i delicija ‘Vinski podrum‘ otvoren je zdravicom uz pjenušac vinarije Volarević, pa smo obišli i njihov stol. Ondje smo zatekli zaposlenika vinarije Danijela, koji je istaknuo da je činjenica da je za zdravicu izabran njihov pjenušac velika čast za svih njih.

image

Danijel je zaposlenik vinarije Volarević

Tonci Plazibat/Cropix

- Vinogorje nam je u Komarni, a vinarija se nalazi u Metkoviću – rekao je te dodao da se cijene njihovih vina kreću od 15 do 100 eura, koliko košta limitirana verzija jednog njihovog vina.

- Na ovom Festivalu sudjelujemo drugi put, a nadam se da se vidimo i sljedeće godine – naglasio je.

Otvoren je 2. dubrovački festival vina i delicija ‘Vinski podrum‘: gradonačelnik Mato Franković poslao važnu poruku ugostiteljima!

NAJBOLJE JE ONO KOJE VAM SE SVIDI

Još jedan Danijel, Andrić, distributer je za Dubrovnik za vina Deklić koja dolaze iz Istre.

image

Danijel Andrić distributer je istarskih vina

Tonci Plazibat/Cropix

- Ovo su vina iz centra Istre, iz Vižinade. Većinom su to bijela vina. Vinarija proizvodi oko 200.000 boca godišnje, što je relativno velika vinarija za naše pojmove – rekao je Danijel koji je prošle godine sudjelovao na Festivalu kao gost, a ove kao izlagač.

- Meni osobno je od vina Deklić najbolja malvasija – preporučio je, što opet, kako je istaknuo, ovisi o nepcu svakog pojedinca.

Dvojac iz Beograda i Zagreba, Nebojša i Kristijan, predstavili su na Festivalu vina i delicija vina Tikveš iz Sjeverne Makedonije, čiji su predstavnici.

- Prvi put smo na ovom sajmu – rekao je Nebojša. – Ovo je prelijep prostor, vratili smo se u 17. stoljeće – opisao je Lazarete s oduševljenjem. - Tako se i ponašamo cijeli dan! - dodao je sa širokim osmijehom. 

image

Nebojša i Kristijan predstavili su makedonska vina Tikveš

Tonci Plazibat/Cropix

Ljudi na Festivalu, kaže, rado probavaju njihova vina i vrlo su zadovoljni.

- Čini mi se da su jedva dočekali probati nešto drugačije – istaknuo je Nebojša.

A po čemu su njihova vina drugačija od drugih?

- Ljudi su navikli na vina s Pelješca i Istre, a ova naša iz Sjeverne Makedonije su kao neka egzotika. Raspoloženi su da ih probaju i vrlo su dobri komentari – zadovoljan je Nebojša, te opisao razlike: 

- Teroar je prvo što pravi razliku, podneblje, klima, vinograd, zemlja i sunce koji su dosta drugačiji nego ovdje, pa i same sorte grožđa. Mada i mi imamo plavac mali koji je ovdje jako poznat. Razliku u vinima čini i tehnologija proizvodnje. Ne treba biti vrstan poznavatelj vina da biste to osjetili, dosta da ste ljubitelj vina – savjetuje Nebojša.

VRHUNSKI SIREVI

Samo piti vina, a ne probati neke delicije ne bi bilo uputno, posebno za one koji su obišli više štandova i izlagača. Zato smo se zaustavili kod jedinog izlagača sira, Marka Petrovića, koji je došao predstaviti obiteljsku siranu.

image

Vlasnik sirane iz Dalmatinske zagore

Tonci Plazibat/Cropix

- Naši sirevi dolaze iz mjesta zvanog Pakovo Selo, to vam je malo mjesto između Drniša i Šibenika u Dalmatinskoj zagori. Riječ je o obiteljskoj sirani Ipak koje sam vlasnik i direktor – rekao nam je Marko, te istaknuo da veliku ulogu u cijelom poslovanju imaju i njegova sestra i zet, što je htio posebno naglasiti. 

- Oni rade sa mnom i zaduženi su za proizvodnju mlijeka. Imamo stotinjak krava i radimo sireve većinom iz naše sirovine. Nešto malo otkupljujemo ovčjeg i kozjeg mlijeka. Sve ostale informacije možete potražiti u našem web shopu – pokušao je Marko završiti razgovor, ali nije mu uspjelo.

Prvi put je na ovom festivalu u Dubrovniku.

- Dugo nisam išao na festivale jer nam prodaja jako dobro ide – dodao je. – Trenutno smo u fazi proširenja sirane, kupujemo još grla i pojačavamo proizvodnju – rekao je jedini izlagač sireva i naglasio da smo uistinu ekskluzivno tržište. Uzvratit ćemo i reći da su Markovi sirevi također ekskluzivni i predivnih okusa, zbog čega ćete morati doći u Lazarete i sami se uvjeriti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 07:37